hit mjesto

Landsky - zagrebački kafić koji slavi prvu kondukterku u Hrvatskoj

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/8
23.11.2019.
u 07:11

Paula Landsky bila je prva kondukterka u Hrvatskoj, a sada ima i kafić koji ističe njenu važnost

U neposrednoj blizini zagrebačkog okretišta tramvaja, Ljubljanica, smjestio se lokal interesantnog interijera, a još zanimljivije priče.

Landsky, Ozaljska 146, proteže se na 130 metara kvadratnih, a osim što nudi zimsku terasu koja se jednostavnim pomicanjem staklenih zidova pretvara u ljetnu, u svoju je kvadraturu smjestio i čitav podrumski dio.

Za interijer lokala zadužen je dizajner Nedjeljko Mikac koji je u industrijskom stilu, ali s natruhom modernizma uspješno ispričao povijest grada, ali i samih zagrebačkih tramvaja.

Naime, lokal je ime dobio po Pauli Landsky, prvoj kondukterki u Hrvatskoj koja je za vrijeme rata 1914. godine, u toj službi zamijenila supruga koji je odlazio u rat.

Landsky je radila u smjenama po 12 sati te bušila karte. Na svakoj stanici morala je sići s tramvaja i uzvikati ime stajališta potom pričekati da se svi putnici iskrcaju i ukrcaju te malom trubom dati znak za polazak dalje, ide priča ispričana na prvoj stranici cjenika ovog lokala.

Ovim lokalom, tvrdi Martina Alpeza, PR stručnjakinja, vlasnici su htjeli dovesti grad u kvart.

Ideja je bila da s ovim, jedinim pažljivo dizajniranim lokalom u kvartu, ljudi imaju gdje doći na piće prije nego idu u izlazak, kazala je.

Lokal u svojoj ponudi, osim uobičajenih pića, nudi i sezonske koktele, a fokus prilikom otvaranja bio je interijer, ali i educirano osoblje, odnosno barmeni.

No, bez obzira što odlučili popiti, u interijeru ćete sigurno uživati. Naime, dizajniran minimalistički, ali u detalje, kako kaže PR stručnjakinja, lokal oživljava povijest zagrebačkih tramvaja, ali i samoga grada.

Tako su zidovi lokala obloženi vratima starih tramvaja, a šank je s prednje i stražnje strane obložen tramvajskim navojima.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Kružne stepenice koje vode u donji dio lokala omeđene su cijevima koje svojim izgledom podsjećaju na ulične lampe, a za tu specifičnost zaslužan je sam dizajner.

Dizajner Mikac voli taj stil lampi te je u lokal uklopio sve lampe koje su jednom bile izložene po Zagrebu. Pritom se trudio vratiti im stari sjaj i učiniti da opet rade. I uspio je, kazala je stručnjakinja.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Landsky obiluje prirodnim materijalima i prirodnim bojama te su tako istaknute željezne konstrukcije na stupovima, ali i iznad samog šanka gdje je istaknuta željezna tramvajska tračnica.

Stolovi su pak drvene konstrukcije ostavljene u sirovom drvenom obliku te prirodnim udubljenjima, a neke od stolica ostavljene su drvene te podsjećaju na one iz starih tramvaja.

Kako se ne bi zaboravila važnost zagrebačkog tramvaja, zahodi lokala obloženi su njegovom zaštitnom bojom, plavom, a na zidovima su istaknuti brojevi 12 i 39, insinuirajući dnevne i noćne linije zagrebačkih tramvaja.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL
Osim zahoda, boje lokala neutralnije su te tako gornji dio čine smeđa i siva nijansa, dok je donji dio nešto šareniji. Naime, boja je dodana tapeciranim stolicama u živim bojama, ali i različitim uzorcima. Iako podrumski dio, prirodne svjetlosti ni u ovom dijelu ne nedostaje jer je jedan dio stropa izrađen od stakla.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Kada nisu obloženi vratima tramvaja, zidovi lokala obloženi su tkaninom suptilnog uzorka, a na svakom zidu obješene su povijesne fotografije grada, tramvaja te njihovih putnika.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Na jednom dijelu zida, naravno, prikazana je i slavna kondukterka po kojoj se lokal i nazvao, Paula Landsky.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije