MALA ŠKOLA UREĐENJA

Poboljšajte kvalitetu stanovanja odabirom prave lampe

lampe rasvjeta ankica
Foto: Privatni arhiv
1/9
30.01.2021.
u 07:00

Rasvjeta je nezamjenjiv element pri uređenju – osim praktične uloge, podiže cjelokupni dojam, stvara željeni ugođaj, skriva mane...

Svjesni smo toga da ne postoji umjetna rasvjeta koja bi mogla potpuno zamijeniti dnevno svjetlo. No, umjetna rasvjeta još od vremena izuma električne energije i same žarulje postala je nezamjenjiv element pri uređenju svakoga doma.

Osim što osvjetljava prostoriju, rasvjetom možemo vizualno povećati, odnosno smanjiti prostor, ali i naglasiti određene elemente. Rasvjeta u velikoj mjeri utječe na raspoloženje, učinkovitost u radu te u konačnici na cjelokupan vizualni dojam u domu.

Foto: Privatni arhiv

Pravilnim planiranjem rasvjete znatno ćete poboljšati kvalitetu stanovanja i postići ugođaj u prostoru kakav želite. Dojam ležernosti, opuštenosti i romantike postići ćete isključite li glavnu rasvjetu, a uključite podne i (ili) stolne lampe toplog žućkastog tona. Nije samo način osvjetljenja kojim postižemo željeni učinak u interijeru ono što čini jednu lampu jedinstvenom i drukčijom. Bilo da je riječ o visilici, plafonijeri, stojećoj ili stolnoj lampi, njezin dizajn, materijal i način izrade ono je što joj daje posebnost.

Od kojeg materijala ćete izabrati lampu (metal, drvo, staklo, plastika, tkanina), hoće li ona biti dizajnerska, industrijski ili ručno izrađena, s kakvim postoljem i u kojoj boji stvar je vašega osobnog ukusa. Iako je miješanje različitih stilova uređenja interijera u trendu, ako niste vješti u kombiniranju stilova, moj je prijedlog da lampu stilski prilagodite ostatku uređenja interijera.

Foto: Privatni arhiv

Bitni su i tehnički detalji

U moderan, minimalistički uređen interijer stilski će se uklopiti lampa jednostavnih ravnih linija izrađena od metala visokog sjaja, samo od stakla ili nekog sintetičkog materijala. Klasičnom interijeru odgovara pak klasična lampa od mesinga koja može biti u kombinaciji sa staklom ili obodom od fine (svilene) tkanine. Poznata lampa Tiffany također će se odlično uklopiti u klasično uređen interijer kao i kristalna stolna lampa i luster.

Foto: Privatni arhiv

Rustikalno uređeni interijer zahtijeva grublje elemente pa tako i same lampe. Nećete pogriješiti ako u rustikalno uređen prostor umetnete lampu s postoljem od kovanog željeza ili možda imitaciju stare petrolejske lampe. Bilo da je riječ o stolnoj ili stojećoj lampi, prije same kupnje dobro je provjeriti je li ima ugrađen regulator jačine svjetlosti, što će svakako dobro doći kada želimo postići ambijentalni ugođaj u prostoru.

Foto: Privatni arhiv

Ambijentalni ugođaj

Stojeća lampa u pravilu se smješta u kut prostorije, pokraj komode ili sofe. Možete je smjestiti i u spavaću sobu i hodnik. Posebna, efektna stojeća lampa u hodniku svojom ljepotom plijenit će pozornost posjetitelja već pri samom ulasku vaš dom.

Dizajnerske lampe prilično su skupe, no jedna efektna dizajnerska lampa više je od same lampe. Možete je slobodno tretirati kao umjetničko djelo u prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije