Kako odabrati

Podne obloge: nema najboljeg materijala, važno je da pod bude ravan i čvrst

podovi
Foto: Thinkstock
1/8
05.08.2019.
u 07:00

Završna podna obloga dio je interijera i upotpunjuje ga. Koju odabrati, stvar je osobne estetike i odabranog stila uređenja prostora

Gradite ili adaptirate, posebnu pozornost u interijeru valja posvetiti podovima. Bez obzira na to je li izbor pao na parkete, keramičke pločice, epoksidnu smolu, seljački pod, kamen, laminat ili cementnu glazuru, za pod je važna kvalitetna podna konstrukcija. Ona treba biti čvrsta, ravna, suha i, naravno, prije polaganja bilo koje podne obloge ona mora biti čista. To je posebno važno kako bi vezni materijali koje koristimo pri postavljanju potpuno ispunili svoj zadatak.

Keramičke pločice mogu se postaviti na žbuku, estrih, beton, gips, kartonske ploče, već postojeće keramičke obloge i ivericu. No, za svaku podlogu postoji i nekoliko specifičnosti i pravila.

Foto: pixabay

– Keramičke pločice mogu se postavljati na beton minimalno tri mjeseca nakon sušenja betona jer beton pri sušenju gubi na volumenu, odnosno dolazi do stezanja zbog čega nastaju naponi koji nadmašuju čvrstoću ljepila pa mogu prouzročiti pucanje pločica – ističe Irena Borošak, dipl. ing. građevine. Ako se pločice postavljaju na cementni estrih, vrijeme sušenja je najmanje 28 dana, odnosno osam dana ako je riječ o brzo vezujućem estrihu.

Prema tehničkim pravilima uobičajeno sušenje iznosi od deset do 15 dana po 1 cm debljine estriha. Ovisno o dobu godine i temperaturi, razdoblje sušenja se smanjuje, odnosno povećava – kaže Irena Borošak.

Foto: pixabay

Za polaganje keramičkih pločica na gips-kartonske ploče ili ploče od iverice koristi se fleksi ljepilo. Na podlogu se prije lijepljenja nanosi sredstvo za podloge. Za fugiranje se koristi specijalna masa za fugiranje, a dilatacijske fuge popunjavaju se odgovarajućim trajno-elastičnim kitom. Dobro je znati i da se keramičke pločice mogu lijepiti na postojeće pločice samo ako su dobro zalijepljene na podlogu. Staru keramičku oblogu najprije treba očistiti od masnih naslaga te maksimalno oštetiti površinu starih pločica.

Nakon toga, prije lijepljenja potrebno je nanijeti sredstvo za podloge. Kada je premaz sasvim suh, pločice se lijepe fleksi ljepilom uz poštovanje uputa proizvođača.

Idealna podloga za kvalitetno postavljanje klasičnog parketa može imati odstupanja od 2 mm na 1 m duljine.

Foto: pixabay

– Priprema podloge uključuje razne premaze, ovisno o podlozi i sustavu lijepljenja. U stručnoj terminologiji to su primeri ili impregnacije. Ako su podloge neravne, trusne ili oštećene, potrebno ih je sanirati. Takve sanacije najčešće se izvode samo izravnavajućim (nivelir) masama ili drugim materijalima za reparaciju kojima se postiže ravnina i čvrstoća podloge – naglašava Irena Borošak dodajući da nivelir-mase mogu izravnavati podne površine od 2 mm do 30 mm, a samo izravnavanje najčešće je jednoslojno. Takvo izravnavanje poda iziskuje proces sušenja podloge, ovisno o materijalu obično 2-3 dana, iako na tržištu postoje i mase na koje je moguće postavljanje u istome danu.

Foto: pixabay

Prije korištenja mase za izravnavanje podloga se čisti i usisava, zatim se premazuje premazom za bolje vezanje materijala s podlogom. Nivelir-masa je gotova za maksimalno 4 do 6 sati, a potpunu tvrdoću postiže u roku od 24 sata. Nivelirana podloga ne zahtijeva daljnje impregniranje, već se parket može polagati izravno nakon sušenja. Naša sugovornica posebno ističe:

– Ako je starost glazure manje od šest mjeseci, obvezno se preporučuje kontrolno mjerenje vlažnosti materijala koje ne bi smjelo prelaziti 2 posto relativne vlage. To je izuzetno važno. Ako parket postavljamo na stari parket, dobro je odstraniti stari lak pa lijepiti drvo na drvo. Ako stari parket ima odstupanja u nivu, treba ga nivelirati masom za drvo. Podovi koji imaju više od 3 centimetra odstupanja izravnavaju se suhim napisom izolacijskih materijala i postavom OSB-a ili ploča od iverice.

Foto: pixabay

Iako je parket interijeristički hit, primjerice, u kupaonicama, valja znati kako većina vrsta parketa nije pogodna za uvjete povećane vlage i temperaturnih oscilacija koje nalazimo u kupaonicama.

Egzotične vrste poput tikovine, iroko drveta (afričke tikovine), jasena, ariša, LaPacho Ipe (brazilskog oraha) najbolje odgovaraju zahtjevima vlažnih unutarnjih ili vanjskih prostora – kaže Irena Borošak dodajući kako se lijepe uz pomoć posebnih ljepila koja osiguravaju da vlaga i voda ne prodiru u slojeve poda.

>>Ženski stan u Zagrebu sa sjajnim rješenjima za skladištenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije