05.05.2016. u 12:21

U dilemi ste kako urediti radni kutak u vašem domu? Najvažnija je funkcionalnost, ali ne zanemarite ni estetiku. Sve detalje otkriva naša suradnica kolumnistica Lorena Štimac

Radili od kuće posao za poslodavca, freelance-ali, studirali, „kuhali“ nove ideje za start up ili se jednostavno opuštali kroz učenje i stjecanje novih vještina u slobodno vrijeme, jedni ste od onih kojima je potreban vizualno ili fizički odvojen kutak za rad, inspiraciju i motivaciju. Kako svoj kućni ured učiniti boljim i kvalitetnijim prostorom za rad?

Osim finalnog dodira, a to je svakako onaj vizualni poput odabira stila, boja, materijala, namještaja, dekoracija, bitno je prvo zadovoljiti faktor funkcionalnosti.

Kako bi što manje naprezali oči, a samim time se i manje umarali, bitno je da svoj stol pozicionirate na način da ste okrenuti prema izvoru svjetlosti bilo ono prirodno ili umjetno. Lampe bi vam trebale biti stolne, zidne ili podne jer standardne centralne stropne visilice ili plafonjere zbog izvora svjetlosti iza vaših leđa čine sjene na stolu.

Foto: Angelina Cura
Angelina Cura

Ako ste ikako u mogućnosti neka se radni prostor odvaja od dnevnog, jer čak i pričanje ostalih ukućana ili zvuk televizije mogu vam biti nepotrebne distrakcije, pa nanovo trebate vrijeme da se vratite u stanje koncentracije. Neka vaš radni prostor nema na vidiku krevet ili udobnu sofu jer uvijek će nas mamiti i onda pomislimo kako bi se mogli premjestiti, pa se pokriti dekicom jer je zahladilo i onda se niti ne snađemo, a zateknemo se kako spavamo zavaljeni u sofi i okruženi papirima. Uz navedeno, gledano s psihološke strane, dnevni je prostor dnevni prostor i to nam je prva asocijacija na druženje i odmor, pa se teško prebacimo u stanje rada, motivacije i osjećaja produktivnosti. Stoga ukoliko niste u mogućnosti imati zasebnu prostoriju kao radnu sobu odnosno kućni ured, za kreativne i improvizirane pregrade koristite samostojeće panele, zastore, palete ili čak drvene kutije koje s jedne strane mogu biti pregrada, a s druge police. Na taj ćete način dobiti dojam da se radi o novom prostoru i kutku koji je predviđen da se u njemu isključivo stvara i radi.

Foto: IKEA

Pobrinite se da imate dovoljno velik stol kako bi se što bolje snalazili ili ako nemate dovoljno prostora koristite se raznim organizatorima ureda kao što su zidne ploče, rešetke na koje možete okačiti držače za olovke, papire, kutije za škare... Koristite registratore, police te razne sisteme ladica i ladičara. Neka vam stvari budu organizirane i uvijek pri ruci. Osim ako niste jedni od onih što najbolje funkcioniraju u tzv. „kreativnom neredu“. U tom se slučaju sve vam je oprošteno i možete se odmah baciti na korak broj dva – izgled i detalji.

Foto: screenshot/facebook

Nemojte zaboraviti da zapravo i boja na neki način spada u funkcionalnost jer svaka boja različito utječe na nas. Radna bi soba trebala biti u balansu između kreativnosti i produktivnosti, opuštenosti i dinamičnosti. Ne želimo da nam radni prostor bude mjesto na koje nam je mrsko doći, već to mora biti mjesto gdje dolazimo sa smješkom i spremni za novi dan i nove pobjede.

Foto: Christian Johansson www.papac.se

Christian Johansson

Zelena je boja danas česta u uredima jer donosi dozu svježine, a slijede ju plava i ljubičasta. Svijetlo plava boja ubraja se u smirujuće boje, pa će vam pomoći da ostanete usredotočeni i koncentrirani. Ljubičasta je boja mistike, pa će potaknuti vašu maštu. Ona je odličan izbor za ljude koji se bave kreativnim poslovima. Ako ste ljubitelj neutralnih boja nakon što se odlučite za bazu pokušajte ubaciti u prostor barem jednu sliku s detaljima žute, narančaste i crvene koje će dati određenu dinamiku prostoru, a time i vama. Ili pak prostor podignite tepihom, zastorima, jastučićem... Svakako pokušajte izbjeći naglašene pastelne nijanse jer one stvaraju pasivnost.

Foto: screenshot/facebook

Što se tiče savjeta po pitanju stila i detalja tko može biti veća pomoć i inspiracija od slika? Ipak one govore tisuću riječi, stoga do idućeg se četvrtka inspirirajte maštovitim i IN kućnim uredima i radnim prostorima te napravite prostor koji će biti odraz vaše osobnosti jer tada možete postići izvanredne rezultate i vaša to-do lista može postati više gušt nego tek obaveza koja se nalazi na popisu stvari koje moramo obaviti.

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije