SPAŠENA OD PROPADANJA

Kuća koja se preselila na drugu lokaciju i postala šarmantna vikend-oaza

vikendica mahično
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/24
09.06.2019.
u 07:00

Mlada obitelj za svoju je vikendicu odabrala staru drvenu posavsku kuću koju je u dijelovima preselila do Mahičnog, sela nadomak Karlovca

Drvene, oronule i zapuštene kuće u kojima godinama nitko ne živi čest su prizor u našim selima – godine nebrige o hrvatskoj tradicijskoj gradnji učinile su svoje. No postoje svijetli, ali i sve češći primjeri kako takve starinske kuće dobivaju drugu šansu i kako pojedinci obnovom štite od propadanja i zaborava vrijednu baštinu.

Jedna od njih je i karlovačka mlada obitelj koja je za svoju vikendicu odabrala staru posavsku drvenu kuću i tako je ujedno spasila od propadanja. Htjeli su imati kuću koja će služiti za odmor i okupljanje obitelji i prijatelja.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Imamo veliku obitelj koja se i dalje širi tako da mjesta nikada dovoljno pa u kuću, s obzirom na to da nije daleko od našeg doma, možemo smjestiti i svoje goste da prespavaju. Odlučili smo se za nju jer smo htjeli da to bude tipična kuća naših krajeva u kojoj je ugodno boraviti, koja odiše toplinom, ali i mirnoćom starih dana – objašnjava vlasnica. U Mahično, mjesto nadomak Karlovca, njihova kuća od 80 četvornih metara stigla je iz obližnjeg sela.

Komad po komad
Iako je bila u izvrsnom stanju, kuća se prenosila u komponentama. Glavni meštar selidbe bio je stolar koji je svaki dio građe obilježio, a zatim je potpuno rastavio i sastavio na novoj lokaciji. No, prije toga bilo je potrebno pripremiti teren – izrađen je podrum s temeljima i onda je na njih postavljena kuća.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Veliki vjetar u leđa uspješnom preseljenju jest činjenica da je kuća, iako stara više od sto godina, bila vrlo “zdrava” i čvrsta što se tiče konstrukcije i zidova, tj. građe i crijepa. Prozori s griljama također su bili u dobrom stanju pa ih vlasnici nisu mijenjali, no to će ipak u dogledno vrijeme učiniti zbog izolacije.

- Morat ćemo ih, iako nam je žao jer je riječ o originalnim prozorima, zamijeniti novom generacijom otvora kako bi temperatura u kući bila bolja. Tako ćemo postići da otvori budu veći i da može doprijeti više prirodne svjetlosti u kuću, a da to neće utjecati na gubitak topline zimi – objašnjava vlasnica dodajući uz smijeh kako joj je tek kada su kupili kuću postalo jasno zašto prozori nisu velikih dimenzija – u suprotnom bi se zimi smrzavali, a ljeti kuhali.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Vlasnici su sretni zbog činjenice da je njihova vikendica u neposrednoj blizini šume i malo izdvojena od sela, što im pruža željeni mir i privatnost. Nakon što su preselili kuću i postavili krovište s originalnim crijepom, izradili su i krovne prozorske kućice jer planiraju urediti i potkrovlje. Nisu htjeli puno ulagati u uređenje pa su se odlučili za povoljnije materijale.

- Obložili smo zidove u interijeru gips-kartonskom oblogom, a na pod smo postavili brodski pod i na strop lamperiju, dok su stropne grede već postojale. Dali smo izraditi sobna vrata, sazidali kupaonicu od opeke i izvana navukli fasadu. Također, postavili smo keramičke pločice na terasu, u kupaonicu i kuhinjski zid, dok smo u dnevnom boravku sami izradili otvoreni kamin – kaže vlasnica.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Stari kredenac
U namještaj također nisu previše ulagali – riječ o rabljenim komadima, “višku” iz njihova doma, a tek mali dio je kupljen, uglavnom u Ikei. Najatraktivniji komad namještaja svakako je stari kredenac u kuhinji koji je vlasnica preuredila i za koji pretpostavlja da je sličnog godišta kao i kuća.

- Planiramo nabaviti još neke starije primjerke koji bi se izvrsno uklopili u interijer. Namjera nam početi polako skupljati namještaj i dekoracije te napraviti originalan ambijent – otkrivaju vlasnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije