Iznad Samobora

Energetski neovisna ljepotica: kuća koja koristi blagodati prirode

kuća u Samoboru
Foto: Anto Magzan/PISELL
1/4
03.01.2018.
u 11:57

Prizemnica od 300 četvornih metara grije se i hladi uz pomoć topline zemlje. Kišnica se koristi kao tehnička voda

Kuća na jednom od prelijepih samoborskih brežuljaka nastala je vlasnikovim pomnim istraživanjima specijaliziranih časopisa i web-portala s jasnom već razrađenom vizijom kako bi trebao izgledati koncept prostora.

I kišnica i zemlja

– Bitno mi je bilo prilagoditi kuću za drugo životno poluvrijeme... Tako je sve u istoj razini, maksimalno je iskorišteno prirodno osvjetljenje i toplina sunca – ističe vlasnik Ivan Robić dodajući kako je jedan od bitnih elemenata stalno nadopunjavanje interijera i eksterijera.

Foto: Anto Magzan/PISELL

Posebnost kuće je i vlasnikovo inzistiranje na proporcionalnosti, udobnosti i energetskoj neovisnosti. Za grijanje i hlađenje kuće koriste se prirodni resursi. Zahvaljujući toplinskoj pumpi koristi se toplina zemlje, a za ovlaživanje podzemnih kolektora zbog veće učinkovitosti koristi se kišnica.

Pročišćene otpadne vode uz pomoć ekološkog pročistača transferira se isto na ovlaživanje kolektora toplinske pumpe u zemlji. Kišnica skupljana u posebnim spremnicima koristi se i za zalijevanje vrta te ispiranje sanitarija. Kuća je izuzetno kvalitetno izolirana. Građena je od porotherm opeke, čistog prirodnog materijala visoke izolacijske vrijednosti.

Foto: Anto Magzan/PISELL

Korišten je i šljunak iz obližnjih šodrana koji je poznat po dobroj propusnosti topline podnog grijanja.

– Da se našalim – dodaje Ivan Robić – više dravskog pijeska, manje cementa i samo prirodno vapno. Zajedno s podrumom ima 300 četvornih metara. U prizemlju su dnevni boravak, tri spavaće sobe, WC i kupaonica. U podrumu se nalazi vlasnikova radionica, vinski podrum, gospodarska soba, ostava i sanitarni čvor.

Foto: Anto Magzan/PISELL

I skupljač i restaurator

Sam vlasnik veliki je poklonik primijenjene umjetnosti i stiliziranog namještaja pa svoje slobodno vrijeme provodi u skupljanju, obnovi i restauriranju starih komada namještaja i ukrasnih predmeta. Kuća je prepuna različitih uspomena i skupljanih detalja, a Ivan Robić sve je to zamislio i namjestio u simbiozi sa stilskim namještajem iz različitih razdoblja.

– Svaki kutak interijera nosi neku svoju priču i doista uživam u uređenju i interijera i eksterijera. Većina slika, namještaja, lampi i lustera, dio su mene – ističe vlasnik dodajući kako je neke skupljao godinama, restaurirao i davao im ponovnu ljepotu, sve u svoje slobodno vrijeme.

Foto: Anto Magzan/PISELL

U interijeru nema dominantne jake boje, sve su uglavnom svijetli tonovi kako bi što više do izražaja došli različiti detalji. I to je Ivan Robić birao sam, no za boju vanjske fasade potražio je drugo mišljenje. Limunski žuta fasada s crvenim crijepom i bijelom stolarijom postala je njegova dobitna kombinacija. Uz sve zanimljive kutke, obitelj i prijatelji rado se okupljaju i oko kamina u dnevnom boravku.

Foto: Anto Magzan/PISELL

Pogled na šume

– Kuća plijeni pažnju svojim skladnim izgledom i dodirom s prirodom. Poštovana je konfiguracija terena, a prekrasan je i otvoreni pogled na Samoborsko gorje, zanimljiv u svojoj raskoši prirode u svakom dijelu godine – ističe vlasnik. Velika pažnja posvećena je prostranoj okućnici. Tu je uz veliki vinograd koji je ove godine dobro rodio, uređen je park s efektnom vanjskom rasvjetom, a za toplijih dana najviše se koristi terasa uz koju je veliki zidani roštilj.

>>Moderan dom iznad Stuttgarta s terasom preko čitavog krova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije