RIJEŠITE PROBLEM

Muči li vas prevelika i opasna vlaga u domu? Evo kako protiv nje!

vlaga u domu
Foto: Thinkstock
1/5
17.11.2014.
u 11:34

Vlaga je opasna za zdravlje, izaziva različite vrste alergija, neugodnog je mirisa... Problem treba rješavati u samom početku, a prvi znak je orošavanje prozora

Za pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni ili dotrajali krovovi, oluci i žljebovi, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava. Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama.

Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje rublja u zatvorenom prostoru. Stručnjaci ističu i kako, primjerice, četveročlana obitelj dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare. Treba znati da vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobno bilje.

Foto: pixabay

Prozračivanje prostorije

Nikad ugodna, vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, primjerice, u kutovima, uz vanjske zidove i prozorska okna i okviri i glavni je preduvjet za stvaranje plijesni. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće. Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni.

Svaki prostor potrebno je prozračivati i tijekom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom. Tijekom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama. Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka topline.

Foto: pixabay

Vlage se danas, na sreću, možemo riješiti na više načina. Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sustava za odvlaživanje i upijanja neugodnih mirisa, odstranjivači plijesni i različita sredstva za čišćenje. No, jedna od najučinkovitijih metoda je građevinsko isušivanje, a prije bilo kakve sanacije dobro se konzultirati sa stručnjacima za vlagu. Ako se na sanaciju odlučite sami, strogo se držite uputa proizvođača. Ubrzana gradnja, adaptacije s kratkim rokovima za izvedbu, prekoračeni vremenski rokovi zbog nepredvidljivih dodatnih radova, sve su to razlozi zbog kojih su izvođači pod pritiskom zbog nedovoljno vremena za isušivanje i pripremu podloga za završne radove.

– Često ljudi imaju velikih problema kad se plijesan pojavljuje po zidovima jer je fasada postavljena ubrzo nakon kiše i vlaga je ostala zarobljena pa izbija prema unutrašnjosti zidova zbog izolacije na vanjskoj strani ili primjerice, kad se novi parket počinje dizati, zbog nedovoljno osušene podne glazure i ne provjeravanja stupnja vlage s profesionalnom opremom – kažu stručnjaci iz zagrebačke tvrtke Proluft , dodajući kako je strojno isušivanje građevina najbrži, najpouzdaniji i u konačnici najjeftiniji način.

Foto: pixabay

Štedi vrijeme od 50-80 posto, kvalitetnije i temeljitije isušuje, osigurava bolji i zdraviji prostor za boravak, a nije zanemariva niti ušteda prvih sezona grijanja jer suhi prostor treba manje energije da bi se zagrijao. Odnos temperature, vlažnosti i rasta plijesni Količina vlage u prostornom metru zraka varira kao funkcija temperature zraka. Topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog. Na sobnoj temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti zraka od 60 posto prostorni metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode.

Ako se sobna temperatura smanji na 8° C, zrak u sobi može apsorbirati samo polovicu vlage. To znači da 50 posto vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovima. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama.

Točka orošavanja i kritična temperatura za pojavu plijesni

Kad relativna vlažnost zraka dosegne graničnu vrijednost od 100 posto, višak vlage počinje se kondenzirati i stvara kondenziranu vodu. Temperatura na kojoj se pojavljuje kondenzacija naziva se točka orošavanja.

Foto: Večernji list

Odnos temperature, vlažnosti i rasta plijesni

Količina vlage u prostornom metru zraka varira kao funkcija temperature zraka. Topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog. Na sobnoj temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti zraka od 60 posto prostorni metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode. Ako se sobna temperatura smanji na 8° C, zrak u sobi može apsorbirati samo polovinu vlage. To znači da 50 posto vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovima. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama. Točka orošavanja i kritična temperatura za pojavu plijesni. Kad relativna vlažnost zraka dosegne graničnu vrijednost od 100 posto, višak vlage počinje se kondenzirati i stvara kondenziranu vodu. Temperatura na kojoj se pojavljuje kondenzacija naziva se točka orošavanja. S obzirom na to da je relativna vlažnost zraka funkcija temperature zraka, točka orošavanja varira u pojedinim situacijama. Primjerice, točka orošavanja na sobnoj temperaturi od 20 °C, s relativnom vlažnošću zraka od 50 posto, je 9 °C. Plijesan se može početi stvarati već pri vlažnosti od 80 posto. To znači, da u navedenom primjeru, plijesan može nastati na površinama čija je temperature 12,6° C ili niža, na zidovima, a osobito u kutovima i nišama.

>>Grijanje na struju: komotnije od svih, ali ne mora biti i skuplje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije