Mala škola uređenja

Kriteriji na koje trebate misliti prije nego se odlučite na kupnju nekretnine

Shutterstock
19.09.2023.
u 10:00

Prije svega bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnjakom o stanju nekretnine jer bi možda mogle postojati skrivene mane, a koje bi vam poslije mogle zadavati probleme

Možda je pred vama vrlo važna životna odluka, kupnja stana ili kuće? Istina je da je to posebno iskustvo koje se pamti cijelog života. Stoga je potrebno dobro otvoriti oči i ne prenagliti u takvoj odluci. Pripazite da ne biste možda napravili krivi potez zbog kojeg biste poslije mogli žaliti. Prije bilo kakve odluke uzmite u obzir sve važne kriterije prema kojima ćete tražiti nekretninu. Dakle, razmislite o svojim željama, očekivanjima koje bi nekretnina trebala zadovoljiti te o svojim financijskim mogućnostima.

Foto: Shutterstock

Možda ste se zaljubili u neku nekretninu za koju mislite da bi to bio vaš dom iz snova. Prije svega bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnjakom o stanju nekretnine jer bi možda mogle postojati skrivene mane, a koje bi vam poslije mogle zadavati probleme. Pravi stručnjak trebao bi prepoznati nedostatke ako ih određena nekretnina ima.

Foto: Shutterstock

Mnogi kupci nekretnina ne obaziru se na specifičnost kvarta u koji se doseljavaju. Tek nakon nekog vremena uvide da taj kvart i stil kako on funkcionira njima zapravo ne odgovara. Nemojte da se to i vama dogodi takav problem pa prije svega analizirajte susjedstvo u kojem planirate živjeti. Također uzmite u obzir udaljenost vrtića, škole i drugih ustanova koje bi trebale biti u razumnoj blizini vašega novog doma. Raspitajte se također koja je parkirna zona, ako kupujete stan u već izgrađenoj gradskoj četvrti. No u novoizgrađenim naseljima parkirna mjesta dužan je osigurati investitor.

Cijena parkirališnog mjesta trebala bi biti uključena u cijenu kvadrature stana. Preispitajte svoje financijske mogućnosti prije nego što se odlučite kupiti željenu nekretninu. Normalno je da svi mi radije biramo veću kvadraturu stana od one manje. No, zapitajte se koliko će tih nekoliko kvadrata više prouzročiti troškova u smislu veće rate za kredit kao i mjesečnih troškova za režije. Je li to ono što vam uistinu treba? Uostalom, teško je sa sigurnošću znati kakve prihode ćete imati u narednim godinama i hoće li oni moći pratiti poskupljenje troškova života.

Foto: Shutterstock

Želim naglasiti još jednu važnu činjenicu kada je u pitanju kvadratura stana. Manji stanovi nerijetko su puno funkcionalniji i bolje prostorno iskorišteni od većih. Stoga je vrlo važno prije kupnje stana dobro proučiti tlocrt.

Informirajte se i o godini gradnje stambene zgrade. Provjerite također ima li objekt građevinsku i uporabnu dozvolu te je li provedeno etažiranje objekta.

Potrebno je znati i da lokacija dugoročno utječe na vrijednost nekretnine. Uvijek se isplatiti platiti više za istu kvadraturu na boljoj lokaciji. Dobro pozicionirani stanovi i kuće i u najtežim vremenima održavaju cijenu i mogu se brzo i lako prodati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije