Lažni kamini

Konzole - dekorativan ali skup komad namještaja koji je teško pronaći u trgovinama

konzola
Foto: Arhiva VL
1/3
08.01.2014.
u 00:00

Obišli smo trgovine i stolarske radionice u potrazi za konzolama

Kamin koji to nije u kutu kuće ili stana može izgledati vrlo dekorativno. Iako smo ovakve scene najčešće viđali u američkim filmovima, kamini su sve češće dio standardne opreme u većini kuća, ali i stanova bez obzira na to što je u njima grijanje riješeno na drugačiji način. No, kako je ugradnja kamina ozbiljan pothvat koji iziskuje pozamašna sredstva, majstore nekoliko tjedana u kući, promjenu dosadašnjeg rasporeda te još puno toga, drvena konzola svojevrsna je “prva pomoć” za romantičare koji žele barem zamišljati da imaju kamin u kući. Ovakav je kutak zaista simpatičan, i to ne samo u vrijeme blagdana nego tijekom cijele godine jer odiše toplinom i, ovisno o sezoni, može mijenjati svoja lica. Dok je zimi konzola svojevrsna pozornica za božićne ukrase, ljeti se na njoj može namjestiti npr. maketa jedrenjaka, svijećnjaci u obliku lanterni, cvjetni aranžmani ili bilo što drugo.

Konzole se savršeno uklapaju u blagdansko uređenje

Budući da konzola nije u funkciji skrivanja ložišta za kamin, u nju se mogu umetnuti police tako da imaju svrhu odlaganja, a u bočne stranice mogu se ugraditi vratašca taman CD-e ili nešto drugo.

Samo online narudžbe

Isto se može izvesti i s poprečnim dijelom. Nažalost, ponuda ovakvih komada u našim trgovinama vrlo je slaba, a online kupnja odvela nas je do francuskog lanca trgovina Le maison du monde i Impressionen koji dostavljaju i u Hrvatsku. Cijene su od 150 do 200 eura te uključuju poštarinu od 20-ak eura. Vlasnik stolarskog obrta Lucek namještaj i dizajner Lovro Lucek objasnio nam je da su ovakvi zahtjevi klijenata vrlo rijetki.

– Ideja je zanimljiva i, dakako, izvediva. Izvedbe od masivnog punog drva kakve rade naši majstori koji njeguju tradicionalni način izrade namještaja i obrade drva nešto je zahtjevniji i skuplji, no ako se radi moderna konzola, riječ je o poslu od dva do tri tjedna – objašnjava Lucek.

Umjesto prave vatre zapaliti se mogu i svijeće

Medijapan i na sklapanje

– Preporučujem izradu od medijapana (modernog materijala napravljenog od raskuhane celuloze koja se oblikuje u ploče) te svakako lakiranje kako bi komad namještaja bio zaštićen. Ako je riječ o dodatnim ukrasima ili nekom ručnom ukrašavanju, to povećava cijenu. No grubo procjenjujući osnovnu verziju, cijena konzole kretala bi se od 3500 do 4500 kuna. U cijeni je i lakiranje koje je znatan trošak, materijal, izrada, rezanje CNC strojem, bušenje, glodanje, marža... – detaljan je majstor. Sama ideja da se bočne stranice konzole pretvore u ormariće ne povećava znatno cijenu, a komad namještaja time uvelike dobiva na vrijednosti jer, osim dekorativnog, postaje i funkcionalan.

Konzona može poslužiti i kao ormarić s policama

Majstor Lucek pozdravlja i ideju da se konzola napravi od tri komada namještaja koja bi se montirala od prigode do prigode, a u međuvremenu bi bili rastavljeni i složeni u ostavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije