make over

Kompletna adaptacija zagrebačkog stana od samo 22 kvadrata

15.04.2020.
u 07:00

Interijer je uređen tako da se svaki centimetar prostora dobro iskoristio. Boje su svijetle pa vizualno povećavaju prostor

Život u malim stanovima danas je popularniji nego ikad. Koncept življenja u malim domovima svoju popularnost duguje brojim parametrima, a jedan od njih svakako je cijena. Naime, stanovanje u manjoj kvadraturi znači i manje troškove. No vrlo je izazovno u mali prostor staviti sve potrebno za ugodan život, prije svega se tu misli na prostor za pohranu.

Donosimo primjer malog stana koji je zahvaljujući dizajnerici Maleni Jurčević prošao opsežnu adaptaciju i danas je primjer kako vrhunski organizirati život u malo kvadrata.

– Stan je veličine svega 22 metra četvorna. S obzirom na to da je riječ o staroj zgradi i visini stropa od 330 cm, u stan je smještena i galerija koja je povećala korisnost stana za dodatnih pet kvadrata. Nalazi se malo iznad Britanskog trga, na Zelengaju, dijelu grada koji me potpuno oduševio ljepotom zelenila, a tik do centra grada - opisuje dizajnerica lokaciju koja, kad se prvi put susrela s njom, nije bila baš bajkovita.

– Stanje u kakvom je stan kupljen bilo je jako loše. Samo u kupaonici bilo je nekoliko slojeva keramičkih pločica koje su bile postavljene jedne na druge. Sa starim instalacijama u kompletnom prostoru, stan je vapio za renovacijom - objašnjava Malena Jurčević koja je, kad se uhvatila posla krenula u vrlu ambicioznu adaptaciju.

– Nakon što je stan detaljno “oguljen” (maknuti su postojeći pod, slojevi keramike i sve instalacije) krenula je renovacija. Jedan od prošlih vlasnika zbog manjka prostora srušio je dimnjak, tako da je isti obnovljen i vraćen u funkciju. Pod je prvo pojačan nakon čega su stavljene keramičke pločice u cijelom stanu. Kupaonica je dobila izmijenjen raspored, čak je i ulaz pomaknut za samo 10 centimetara kako bi se dobili veliki ormari u niši u hodniku. Kuhinja ima sve potrebne aparate, a napravljena je i galerija s bračnim krevetom.

U hodniku i kupaonici spušten je strop zbog nepotrebne visine prostora, te je ugrađena rasvjeta. Provedene su nove instalacije - plin i voda, provedena je i nova struja, tako da sada ima i više nego dovoljno utičnica. Kada se legne u krevet na galeriji, rasvjeta se također može paliti i gasiti, s dodatnom utičnicom za mobitel ugrađenom u veliko tapecirano uzglavlje. Jedna sitnica koja me posebno veseli zbog svoje funkcionalnosti – ponosno ističe dizajnerica, ali i ističe da se susrela s nekoliko izazova.

– Iako sam napravila detaljne nacrte i 3D prikaze prije samih izvođenja radova, kako je riječ o stanu male kvadrature cijelo vrijeme postavljalo se pitanje: hoće li to sve stati? Jedno je nacrt, a drugo je stvarnost, pogotovo u tako malom prostoru. Bilo mi je jako bitno da stan ne odaje dojam da je u njega nešto nagurano na silu, već da bude što udobniji i prije svega funkcionalan – opisuje i napominje da je sama adaptacija trajala čak tri mjeseca. Kad se podvuče crta, dizajnerica je jako zadovoljna napravljenim, a posebno ističe:

– Na ovom projektu radila su dva stolara. Imala sam neke određene zahtjeve kako se stanu ne bi oduzimali potrebni kvadrati. Zahtjevnost je bila vidljiva kod montaže, jer je sve “u milimetar”. Na primjer, vrata na ormaru u hodniku potpuno su ravna sa zidovima, na bočnoj strani ormara se nalaze prekidači kako bi ormar bio što veći, a ormari su iz jednog komada baš kako bi se dobile čiste i ravne linije. Gazišta stepenica koje vode na galeriju i ormari ispod njih razlikuju se po pola centimetra svaki zbog neravnih zidova zgrade. U cijeli ovaj projekt uloženo je puno truda i pazilo se na mnogo detalja na koje sam jako ponosna – zaključuje dizajnerica.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:41 15.04.2020.

Odlično izgleda,super iskorišten prostor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije