Mala škola uređenja

Kombinirajte materijale i postignite dizajnerski efekt u svom domu

Thinkstock
15.01.2023.
u 07:00

Ubacite neočekivane obloge, primjerice epoksi-smolu, u kupaonicu i dobit ćete posve nov i originalan prostor

Mnogi misle da je nezamislivo urediti kupaonicu bez korištenja keramičkih pločica. Dobro je znati da osim keramike postoje i druga rješenja koja štite od vlage i vode, a uz to kupaonicu čine jedinstvenom i atraktivnom. Upoznajmo se s novim, alternativnim materijalima koje možete slobodno koristiti umjesto keramike, bez straha da ćete pogriješiti. Ako opremate svoj novi dom ili razmišljate o preuređenju postojećeg, dobro je poznavati karakteristike pojedinih materijala. 


Foto: Thinkstock

Povratak linoleuma
Jedan od vodećih materijala koji se u novije vrijeme uselio u mnoge domove je beton. Nekad je beton služio samo kao podloga keramičkim pločicama i drugim podnim i zidnim oblogama, a danas je to popularni materijal koji u sirovom, blago obrađenom obliku u prostoru djeluje atraktivno i privlačno. Prednost mu je ta što je trajan, jeftin i odlično se kombinira sa svim bojama i materijalima.

1/14

Ako želite, možete ga i obojiti u boju koju želite specijalnim pijeskom (agregatom) koji se miješa u smjesu. Jednom, ako vam postane dosadan, beton bez problema možete prekriti bilo kojom podnom ili zidnom oblogom. Betonske površine najbolje će se stilski uklopiti u moderne, minimalistički uređene prostore kao i one s notom industrijskog stila. Zbog lakšeg održavanja betonsku podnu oblogu potrebno je zaštititi specijalnim premazom.

Foto: Thinkstock

Drugo alternativno rješenje za podne keramičke pločice monolitna je epoksidna podna obloga. Osim što lijepo i atraktivno izgleda u prostoru, prednosti epoksi-smole njezina su izdržljivost i čvrstoća. Čvršća je čak i od betona. Epoksi-smola nekad se koristila samo kao podna obloga u bolnicama, a danas je to izrazito popularan materijal koji krasi mnoge vrhunski opremljene domove. Uz visok stupanj izdržljivosti, ovo je i fleksibilan materijal ispod kojeg se može postaviti podno grijanje.

Foto: Thinkstock

Nema fuge, što omogućava lakše održavanje i ljepši izgled. Epoksi-smola može biti u raznim bojama pa je neki koriste i kao dekoraciju na zidovima. Jeste li znali da se opet u modu vraća linoleum? Linoleum je prirodni materijal izrađen od lanenog ulja, drvenog brašna, pluta i smole. Proizvodi se u obliku kvadratnih ploča i rola. Otporan je na vodu te je dobar izolator. Prednost mu je i ta što se ne kliže. Velik izbor boja i dezena čini ga atraktivnim.

Foto: Thinkstock

Vinil kao obloga
Posebno su popularni oni u izvedbi retro motiva iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Linoleum je kao podna obloga dobro rješenje za kuhinje i hodnike, ali za kupaonicu se (zbog velike vlažnosti) ne preporučuje. Postoje još i vinilne (polivinil klorid) podne obloge koje imitiraju drvo, kamen ili keramiku.

Foto: Thinkstock

Vinilne obloge otporne su na habanje, a uz to i cijena im je dosta prihvatljiva. Spomenula bih još i staklo kao alternativu zidnim pločicama u kuhinji. Staklo na zidu iznad radne ploče svaku će kuhinju osuvremeniti i učiniti posebnom. Osim što lijepo izgleda, lako se i održava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije