Mala škola uređenja

Zelena u interijeru: Boja s kojom ne možete pogriješiti

Thinkstock
12.02.2022.
u 06:54

Boja koja djeluje smirujuće vrlo je popularna u interiijerima - i na namještaju i na detaljima i na zidovima

Znamo da zelena boja nastaje miješanjem plave i žute. Što je veći omjer žute, dobit ćemo svjetliju i topliju nijansu zelene, dok će više plave u odnosu na žutu rezultirati hladnijom i tamnijom nijansom zelene. Dakle, zelena boja predstavlja široki spektar nijansi boja te je idealan izbor za sve ljubitelje prirode.

Foto: Thinkstock

Ova boja simbol je zdravlja, plodnosti i samopoštovanja. Za nju možemo slobodno reći da je univerzalno pozitivna boja. Zelena boja u prirodi je najzastupljenija, umiruje i opušta te se smatra bojom ozdravljenja, stoga se vrlo često koristi u bolničkim prostorijama.

Jednostavna za kombiniranje

Ako ste ljubitelj zelene, slobodno se odlučite poigrati zelenim tonovima u svojem domu, bez straha da ćete pogriješiti jer zelena se odlično slaže sa svim drugim bojama. Kada govorimo o ovoj boji, trebamo točno precizirati o kojem tonu točno mislimo s obzirom na to da svaki ton ostavlja drukčiji dojam u prostoru.

O kojemu god stilu uređenja je riječ, različita nijansa zelene naći će svoje mjesto u njemu. Tako će npr. svijetla boja zelene jabuke ostaviti dojam svježine i nju je najbolje koristiti u modernim prostorima.

Želite li pak unijeti dozu elegancije i profinjenosti u svoj dom, odaberite tamniju nijansu zelene. Možda ste ljubitelj retrostila iz 50-ih i želite urediti svoj dom u tom stilu. Mint zelena bit će najidealniji izbor za to.

Foto: Thinkstock

No, kada je u pitanju odabir tona zelene boje za određenu prostoriju, onda je dobro znati da će tople žuto-zelene nijanse najbolje odgovarati u kuhinji i hodniku. Hladniji (mirniji) plavozeleni tonovi bit će idealan izbor za spavaću sobu i dnevni boravak. Za koji ćete se omjer zelene u prostoru odlučiti, ovisi o vašem izboru. Možete obojiti sve zidove ili samo jedan, onaj najistaknutiji. Bilo da je vaša stolarija bijela ili u boji drveta, odlično će doći do izražaja na zelenom zidu.

Foto: Thinkstock
Osvježava i smiruje

Općenito, zelena s bijelom djeluje osvježavajuće i smirujuće. Kombinacija zelene sa svim tonovima smeđe, bež i boje pijeska najčešće je zastupljena u prirodi, stoga je ona idealan izbor i kada je riječ o interijeru. Ove boje djeluju izrazito smirujuće, nenametljivo i oku ugodno. Dobro je znati da je kombinacija prirodne boje drva i zelene dobar izbor bilo da je riječ o rustikalnom, minimalističkom ili shabby chic stilu uređenja doma.

Tapecirani namještaj i drugi tekstilni elementi na tržištu se često mogu naći u raznim nijansama zelene boje.

Slobodno se možete poigrati s više različitih nijansi zelene u istom prostoru. Pripazite samo u kojoj mjeri ih kombinirate s drugim bojama, da ipak ne biste pretjerali. Biljke s velikim zelenim listovima u najprirodnijem će obliku unijeti zelenu boju u vaš dom i oplemeniti prostor. Nemojte ih zaboraviti.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije