PRAKTIČNO

Dorma, Linnki i Granit: Komadi idealni za male stanove

radovi silje nesdal
Foto: Frida Mcintosh
1/12
03.03.2015.
u 12:45

Višenamjenski kauč, polica i podupirač za kamen norveške dizajnerice Silje Nesdal pravi su izdanak minimalističkog skandinavskog dizajna

Mlada norveška dizajnerica Silje Nesdal na sajmu namještaja Stockholm Fair 2015 predstavila je svoj nanoviji rad, kauč Dorme.

Kauč koji je ujedno i krevet dio je kolekcije njezina namještaja za male stanove, a svima im je zajedničko i to da su multifunkcionalni. Odlikuje ih jednostavan i nenametljiv, ali vrlo suptilan minimalistički dizajn koji se lako uklapa u svaki prostor. Prije Dorme Silje Nesdal kreirala je Granit i Linkki, a sa svima njima pobliže se možete upoznati u nastavku teksta.

Foto: Frida Mcintosh

Dorme je kauč idealan za mali dnevni boravak ili proširenu kuhinju. Silje Nesdal inspiraciju za oblikovanje ovog komada namještaja pronašla je u nordijskom dizajnu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Osim što premiještanjem rasporeda elemenata od tekstila kauč uvijek izgleda drugačije, njegova prednost jest što zahvaljujući upravo njihovoj mobilnosti možete unutar kauča postaviti klub stolić, ali ga i izvlačenjem drvenog okvira proširiti i napraviti od njega krevet.

- Htjela sam napraviti kvalitetan proizvod koji ne izgleda kao tipičan kauč na razvlačenje te pokazati kako se u samo nekoliko pokreta on lako može pretvoriti u bračni krevet – kaže dizajnerica.

Foto: Frida Mcintosh

Linnki je višenamjenska polica od aluminija i breze. Na njezin finalni izgled utjecao je dizajneričin boravak u Helsinkiju i način na koji Finci upotrebljavaju drvo u oblikovanju namještaja i konstrukcija u gradnji njihovih tradicionalnih log kuća.

Dodatna inspiracija bili su joj Japanci i njihova upotreba bambusa u dizajnu. Polica se lako sklapa i rasklapa i korisnik sam može kreirati raspored elemenata, te je namijenjena za odlaganje sitnica, knjiga ali i, zahvaljujući aluminijskim posudama, uzgoju cvijeća.

Foto: Frida Mcintosh

Granit je podupirač za knjige, ali može biti i u drugim ulogama. Kao što mu i naziv kaže, rađen je od ostataka granitnog kamena koji je ostao nakon procesa izrade nadgrobnih spomenika. Oštri rubovi podupirača posve su u suprotnosti s vizualnom mekoćom i razigranim neutralnim bojama kamena.

Silje Nesdal odabrala je namjerno ovu vrstu kamena kako bi dala novi smisao tom materijalu koji bi inače završio na smetlištu.

>>Sve samo ne običan kauč: moderan, neformalan i originalan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije