stopljena s prirodom

Kakva kuća: Savršen spoj tradicije i moderne arhitekture u okolici Dubrovnika

Foto: Koridor 27
1/22
25.09.2022.
u 07:00

Mlada dubrovačka arhitektica, poštujući bogato nasljeđe projektirala vilu stvorenu za uživanje u pogledu, bojama i mirisima Mediterana

Na rubu naselja Orašac, nedaleko od Dubrovnika smjestila se Villa "O". Sam naziv objekta proizašao je iz dviju bitnih stavki lokacije i konteksta.  Slovo "O" simbolička je skraćenica za mjesto Orašac, ali i simbolička i tipografska skraćenica za maslinu (olive).  Naime, na samoj lokaciji zatečen je maslinik čija povijest seže u vrijeme Dubrovačke Republike, a procjenjuje se da su masline na tom istom mjestu gotovo pola stoljeća.

„Kažu da Mediteran počinje i završava maslinom. Maslina je sveto drvo koje tisućama godina simbolizira besmrtnost, a njena grana mir. U skladu s tim kontekst je valoriziran kao vrijedan, te se većim dijelom nastojao zadržati u svojem izvornom obliku pa je kuća je smještena na način da se ispoštuje taj važan povijesni kontekst, ali i da se istovremeno omoguće slobodni pogledi na more i Elafite.“ rekla nam je arhitektica Mihaela Goluža Besjedica iz studija „MIArhitekti“.

Foto: Koridor 27

Na lokaciji se također proizvodi domaće maslinovo ulje, ali i crno vino od grožđa dovezenog sa najboljih podneblja poluotoka Pelješca.

Foto: Koridor 27

Objekt je u vlasništvu obitelji građevinara i arhitekata, pa iako je kuća prvenstveno namijenjena iznajmljivanju pristup cijelom procesu projektiranja i izvođenja bio je nešto drugačiji i osobniji od uobičajenog. Svaki detalj je više puta promišljen, a cijeli je projekt bio svojevrsni poligon za istraživanje mogućnosti izvedbe raznih detalja, kako u interijeru tako i u eksterijeru. Interijer je oblikovan suvremenim jezikom, no davajući ipak prednost toplim tonovima i prirodnim materijalima. Oštri detalji, crna boja i metal suprotstavljaju se drvetu i ratanu, stvarajući ugodan prostor za boravak i odmor.

Foto: Koridor 27

Budući da je građena na kosom terenu, kuća kaskadno prati nagib i visinsku konfiguraciju „dolaca“ . U suterenu i u prizemlju smješteni su pomoćni sadržaji i spavaće sobe sa kupaonicama, dok je na katu glavni stambeni prostor sa svojom terasom. Funkcionalnu podjelu prati i forma, pa su donji katovi volumenski „izlomljeni“, a gornji je kat volumenski kompaktan.

Foto: Koridor 27

Velike staklene stijene omogućuju poglede iz svih prostorija, ali i prožimanje unutarnjeg i vanjskog i prostora. Upravo je eksterijer najbitnija odrednica objekta.  Način na koji je pozicioniran bazen omogućuje predivan pogled sa svih pozicija, pa samim tim i stvaranje različitih ambijenata za boravak na otvorenom.  Osim velikog sunčališta, terasa ima i natkriveni dio, predviđen blagovanju, vrlo zgodno povezan s ljetnom kuhinjom.  Ispod natkrivene pergole smješten je vanjski lounge, kamena klupa omogućuje cjelodnevni boravak neposredno uz bazen.

Foto: Koridor 27

Villa „O“ savršena je za druženja, ali i za miran odmor.  Uvijek se možete izdvojiti, smjestiti svoju ležaljku na travnjak, sakriti se ispod jedne od maslina i uživati u igri sjena koju isprepliću u različita doba dana.

Kako izgleda cijela kuća pogledajte u galeriji:

1/22

 

 

 

Komentara 1

IN
invazijaleptira
11:40 26.09.2022.

Prelepo, kao iz bajke, sve mi se svidja, uradjeno je sa mnogo stila, bazen je vrh, a okolo ove behaton ploce bau su se bas uklopile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije