SAVJETI STRUČNJAKA

Kako urediti sobe koje "rastu" zajedno s djetetom u 5 koraka

dječja soba
Foto: Thinkstock
19.09.2014.
u 09:30

Važno je birati bezvremenski i multifunkcionalan namještaj, a veći i skuplji komadi neka budu neutralnih nijansi i oblika

Dok spavaće sobe odraslih znaju ostati nepromijenjene desetljećima, dječje se mijenjaju iz godine u godinu. Kako u njihovoj prilagodbi dobi vašeg djeteta ne biste počinili pogreške, evo 5 dobrih savjeta Freshomea prilikom uređenja sobe za najmlađe.

1. Uložite u bezvremenski namještaj

Lako se zanijeti slatkim malim stvarčicama prikladnima za mališane do 3-4 godine života. No, brže nego što očekujete oni će ih prerasti, bilo da se radi o minijaturnim krevetićima, stolićima i sl., a vi ćete morati u novu kupovinu. Stoga, umjesto da kupujete dječji ormar, kupite onaj u kakvog stane odjeća za odrasle. Nakon što onaj za bebe postane premali, neka sljedeći krevet bude uobičajenih dimenzija, čak i bračni ako imate mjesta.

2. Birajte multifunkcionalni namještaj

Namještaj s više namjena idealan je, pogotovo kad dođe vrijeme da sobu za bebe morate prenamijeniti u dječju. Kupite stol standardnih dimenzija koji ima mogućnost povećanja radne površine na kojem će se dijete moći igrati i crtati dok je manje, a koji će potom služiti za pisanje zadaće. Krevet neka obavezno ima ugrađeno spremište koje može služiti za odlaganje niza stvari od igračaka i knjiga, do posteljine i odjeće.

Foto: pixabay

3. Najskuplje stvari neka budu neutralne

Podne obloge, veći komadi namještaja, boja zidova. Općenito u uređenju interijera s tim se stvarima ne riskira. One neka budu neutralnih boja i oblika, kako bi ih poslije lako mogli kombinirati sa svime drugim. Iako rozi ili plavi zidovi mogu izgledati slatko, nježno žuta i ostale pastelne nijanse bolje su izbor i daju više mogućnosti.

Također, cijena neka bude pravilo koje slijedite. Ako kupujete nešto skuplje, budite sigurno da izgledom neće dosaditi brzo. Dekorirajte sobe jastucima, zavjesama, zrcalima...

4. Osobnost dodajte dekorima

Naravno, soba vašeg djeteta ne smije biti lišena osobnosti. To je njihov prostor koji moraju koristiti i izraziti se kroz njega. Ukrasite ga neobičnim tepisima, zabavnom posteljinom, uokvirite fotografije koje ćete redovno moći mijenjati. Uključite ga u proces tako da mu dozvolite da sam odabere neke komade koji će biti u sobi, a pritom neće stvarati nered.

Foto: pixabay

5. Neka dijete bude uključeno

Dječja soba prostor je u kojem će ono provoditi najviše vremena i tamo se mora osjećati kao kod kuće. Podsjetite ga da je to njihov mali svijet, ali i važna prostorija u cijeloj kući. Neka s vama donosi odluke oko uređenja jer će se potencijalno tako više brinuti oko svoje sobe.

>>10 trikova kako učiniti hodnik privlačnijim mjestom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije