VIZUALNA TOČKA

Kako urediti akcentni zid?

Fran Parente/Yatzer
08.08.2017.
u 08:11

I zidovi su funkcionalni dio uređenja interijera, a ne samo pozadina. Posvetite im pažnju!

Na jednostavan način možete promijeniti izgled cijele prostorije samo ako posvetite malo pažnje – jednom zidu. To ne mora nužno biti ni čitav zid, nego samo jedan njegov dio. O čemu je riječ? O akcentnim zidovima!

Ako u nekoj prostoriji imate određeni arhitektonski detalj koji želite naglasiti, ako je soba prevelika, ako nemate puno vizualnih fokusnih točaka, ako je visina svog namještaja jednaka i nema raznolikosti i dinamike… sve ove probleme možete riješiti jednakim potezom, a to je uređivanje akcentnog zida.

Vrsta uređenja akcentnog zida trebala bi se slagati s ostatkom stila vašeg doma, a ne biti sam detalj za sebe.

Birajte tamne boje za dramatičan učinak

Korištenje tamnih boja bit će sjajan kontrast u prostoriji koja je obojana u svijetle boje te koja uključuje svijetli namještaj. Ako želite potpuni dramatični učinak, ohrabrite se za tamnu nijansu mornarsko plave boje, sivu poput ugljena, smeđu boje tamne čokolade, a crna je rezervirana za one najhrabrije. U tom slučaju ne morate prekriti cijeli zid. Zato se i takav zid zove akcentni, budući da samo naglašavate njegovu prisutnost. Na taj ćete način prizvati pažnju gostiju i prvo što će vidjeti bit će upravo taj dio prostorije.

Foto: Cathy Pyle - Apartment Therapy

Prodajete dom? Saznajte koje boje povisuju cijenu

Jedna boja ne mora biti dovoljna

Ako niste zadovoljni izgledom bojanjem cijele površine zida u samo jednu boju, zašto se ne biste poigrali uzorcima ili prugama? Tako ćete naglasiti izgled prostorije i osigurati još veću znatiželju.

U tom slučaju razmislite o kombiniranju nježnijih tonova s jarkima za osvježavajući i energičan učinak. Želite li savršenu kombinaciju boja u kuhinji, boju podijelite u tri dijela. Baznom bojom prebojite ormariće. Zatim pomiješajte jedan dio boje 50 posto svijetlije od bazne boje te drugi dio 150 posto tamnije. "Ovo je metoda koja nema greške ako želite na zidu napraviti pruge. Također se radi o vrlo arhitektonskom načinu korištenja boje", objasnila je dizajnerica Mary Douglas Drysdale. Pročitajte druge insajderske savjete dizajnera interijerea ovdje.

Foto: Shutterstock

Tapete

Iako su nekad bile obavezni dio dekora od poda do stropa i od ulaza do najudaljenijeg prozora u domu, tapete se danas koriste na sasvim drugačiji način. Nekoć su svi zazirali od njih i povezivali ih s bakinim domom ili stereotipnim dječjim sobama, a danas su one nezaobilazan element modernih domova.

Kod upotrebe tapete ključno je da se ograničite na jedan akcentni zid i njega "obučete". U suprotnom, cijelu ćete prostoriju ugušiti uzorkom i tek tada ćete postići dojam malo prije spomenutog bakinog doma. Ako se ponavlja, uzorak bi trebao biti velik i nimalo agresivan. Naime, sitni uzorci ostavit će dojam hektičnosti i nereda.

Foto: pixabay

Izazov za otvorene prostore

Dok mnogi vole otvoreni koncept doma, preglednost i osjećaj prostranosti, ponekad takav raspored može biti pravi izazov za uređenje i lako se izgubiti u njemu. Zato pažljivo birajte namještaj koji će stvoriti raznolikost i dinamiku, a prostore možete definirati po njihovim vrstama ako tu i tamo naglasite određeni zid ili njegov dio. Tako ćete prostorima dati osobnost i odijeliti ih bez previše muke.

Crno-bijele kombinacije žeđaju za bojom

Prostori koji su uređeni u crno-bijeloj kombinaciji djeluju elegantno i bezvremenski, no samo mali dodatak boje osigurat će vam veliku transformaciju prostora i pravo osvježenje. Automatski će joj dati moderni izgled.

Boju odaberite prema svojim preferencijama ili imajte na umu stil kojim je prostorija uređena. Predlažemo korištenje toplijih boja poput žute, narančaste i crvene.

Zavirite u našu foto-galeriju za više inspiracije:

1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije