KORISNI SAVJETI

Kako sve možete smanjiti količinu vlage u domu

ankica juričević udobno i lijepo balans
Foto: Promo fotografije
19.11.2015.
u 14:45

Jeste li znali da četveročlana obitelj disanjem, pranjem rublja, suđa i tuširanjem 'proizvede' čak i do 10 litara vode dnevno?

Vlaga je neizbježna u svakom domu, jer se stvara disanjem, ali i dinamikom svakodnevnih kućanskih aktivnosti – prilikom kuhanja ili pranja suđa, pranja rublja ili tuširanja u kupaonici... Na taj način jedna obitelj od četiri člana može 'proizvesti' čak i do 10 litara vode dnevno.

No problem nastaje tek ako se ona zadržava u prostoru, odnosno kada se počne kondenzirati na hladnijim mjestima u interijeru kao što su zidovi (naročito kutevi) ili pak prozori. Vlage će biti više što je veća razlika vanjske i unutarnje temperature.

Nakupljanje vlage rezultira tamnjim mrljama na zidovima, uništavanjem namještaja, neugodnim mirisom, odvajanjem slojeva boje sa zidova, otpadanjem žbuke. Osim što je estetski, vlaga je i zdravstveni problem jer su tamne mrlje zapravo plijesan i gljivice koje nepovoljno utječu na nas – pojavu prehlade ili širenje već postojećih bolesti – alergije, astme, artritisa...

Kako biste spriječili nastanak vlage, predlažemo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji bi trebali postati dio vaših svakodnevnih navika u kućanstvu.

Foto: pixabay

Prilikom pranja rublja u perilici obavezno ga uvijek iscentrifugirajte, kako bi bilo što manje vode u njemu i kada god ste u prilici, sušite ga vani, ili u prostorji gdje možete imati prozor otvoren na kip.

Foto: pixabay

Za vrijeme tuširanja neka vrata kupaonice uvijek budu zatvorena te nakon tuširanja obrišite zidove vrata i tuš kabine. Otvorite malo prozor prilikom tuširanja ili, ako vam je hladno, nakon pranja, da vlaga može izaći. Ako imate ventilacijske uređaje i otvore u kuhinji i kupaonici, upotrebljavajte ih i održavajte ih čistima.

Tijekom kuhanja uvijek imajte uključenu napu i redovito pregledavajte i mijenjajte filter. Nakon završetka rada perilice suđa, ne otvarajte je što je duže moguće. Kondenzacija (para) postepeno će se ohladiti i pretvoriti u kapi unutar uređaja. Također, tijekom kuhanja neka vrata kuhinje uvijek budu zatvorena.

Namještaj također može stradati od previše vlage u stanu. Stoga ga ne prislanjajte uz zidove kako biste omogućili cirkuliranje zraka. Primjereno grijte kuću i pokušajte spriječiti pad temperature ispod15 °C, čak i noću.

>>Vlaga u domu - možete li zamisliti što je i u kojim količinama stvara?

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Solar1
21:03 22.11.2015.

raspitajte se o nabavi solarnih kolektora koji rade bez struje, a mijenjaju mikro klimu Vašeg stana ili kuće i na taj način sprječavaju pojavu vlage- Od kada sam montirao taj solarni kolektor smanjili su se i računi za grijanje. Taj solarni kolektor radi potpuno besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije