18.11.2013. u 00:00

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

U današnjim uvjetima života u Hrvatskoj rijetki su oni kojima prihodi omogućuju rješavanje stambenog pitanja kupovinom stana. Stoga se građani obično odlučuju za adaptaciju postojećeg stambenog prostora.

U zapadnom dijelu grada Zagreba investitor je naručio adaptaciju 1,5-sobnog stambenog prostora od 45 m2 s loggiom u 2-soban stan, s odvojenom spavaćom sobom.

Na početku projektiranja trebalo je uočiti pozitivne i negativne elemente u zadanoj situaciji te ih u konačnici uskladiti sa željama investitora. Stan se nalazi u stambenoj zgradi izgrađenoj 1990. godine što je značilo da je jedna od pozitivnih strana mogućnost zadržavanja postojećih instalacija unutar strukture zidova kao i kvaliteta izvedenih radova, posebno glazure.

Projektom je predviđeno uklanjanje svih pregradnih zidova, osim onog prema kupaonici, te zatvaranje loggie u svrhu dobivanja jedinstvenog prostora dnevnog boravka i kuhinje. Loggia dimenzija 1,4x1,6 m svakako nije bila pogodna za zadržavanje jer je osim male površine ujedno i stvarala ostatak prostora nezahvalne širine od 2 m u zatvorenom dijelu stana. Uklanjanjem pregradnih zidova i vrata (ukupno 5) optimalno je iskorištena jednostrana orijentacija stana na jugoistok i ostvareno osunčanje cijelog stana dnevnim svjetlom (kupaonica ima postojeća vrata s nadsvjetlom, što je standardna izvedba kod stambene izgradnje krajem 80-tih). Obloga parketom zamijenjena je oblogom gres pločama 60x60 cm.

Tako nastao jedinstven prostor pogodan je za izvedbu ugradbenih ormara duž cijelog zida prema stubišnom prostoru. Ugradbeni ormari s krilima od poda do stropa ne zadržavaju prašinu poput standardnih ormara na kojima uvijek ostaje prazan prostor da stropa.

U spavaćoj sobi i uz kupaonicu su duboki 60 cm, a u ulaznom prostoru 40 cm.

Kuhinja se fizički odjeljuje od ulaznog prostora šankom ali ostaje s njim vizualno povezana. Spavaća soba odijeljena je od dnevnog boravka kliznom stijenom od aluminija koja je ugrađena u postojeći otvor u nosivom zidu.

Postojećim drvenim prozorima dodan je prozor na mjestu ograde loggie te su svi oličeni bijelom bojom. Ulazna vrata i vrata kupaonice također su oličena bijelom bojom čime je postignuta unutarnja prozračnost i stvoren novi vizualni identitet stambenog prostora.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije