Ukradite ideju

Kako postići skandinavski stil u svom domu u nekoliko brzih poteza

skandinavski
Foto: Arhiva VL
1/4
28.02.2014.
u 00:00

Čiste linije i razigrani detalji u smirenim tonovima aduti su ovog stila

Za skandinavski stil moglo bi se reći da je danas jedan od najpopularnijih stilova u dizajnu interijera. Šarmantna bjelina, kombinacija modernih i klasičnih elemenata i minimalna količina namještaja glavna su obilježja skandinavskih interijera. Ono što je glavni pokretač ovog stila je želja za maksimalnim iskorištavanjem svjetla. U zemljama koje imaju dugu zimu i malo sunca dom je mjesto u kojem provode najviše vremena pa iz tog razloga mora biti uređen prozračno, ugodno i toplo. Upotreba svjetla u skandinavskim interijerima glavni je generator ovog stila. Većina skandinavskih domova sadržava zemljane tonove, prirodne materijale i minimalno ukrasa.

Zidovi i pod
Bijeli zidovi i brodski pod u svim prostorijama osim kupaonice zlatno su pravilo skandinavskih interijera. Da biste u svoj prostor privukli više svjetla i živjeli po skandinavskim standardima, suzite paletu tonova na bijelu, bež i sivu. Dok je zid gotovo uvijek bijela baza kao i bijela drvena stolarija, ovisno o odabranom namještaju, nijansa brodskog poda varira od sivkastog tona boje drveta do bijele. Kao alternativa brodskom podu često se upotrebljava svijetlosivi betonski pod, odnosno pod od visokodekorativne smole. Da biste razbili monotoni minimalistički pod, dodajte vuneni tepih koji će prostor utopliti.

Foto: Arhiva VL

Poigrajte se kombinacijom različitih uzoraka i tekstura (IKEA)

Boje i materijali
Paleta tonova bazira se na svim nijansama bijele, od čiste bijele do bež u kombinaciji s prirodnim svijetlim drvom. Bijeloj bazi dodaju se detalji pastelnih boja kao što su boja mente, svijetloplava i žuta. Te su boje u skladu sa svijetlim interijerom i zbog toga se često koriste za detalje u prostoru kao što su jastuci, sjenila lustera ili zidne slike.
U skandinavskom interijeru rijetko ćete pronaći umjetne materijale. Nemojte se bojati pretjerati u drvenim elementima, bitno je samo da koristite svjetliju prirodnu boju drva lakiranu mat lakom. Noge i nasloni stolica te klub-stolići gotovo su uvijek drveni.

Izbor namještaja
U skandinavskim interijerima nema pretrpavanja nepotrebnim elementima. Namještaj je jednostavan, čistih linija ali odličnog dizajna. Kada kupujete namještaj, neka vam inspiracija bude dizajn pedesetih godina prošlog stoljeća. Pogledajte kultne komade namještaja koje su dizajnirali Hans Wegner, Alvar Aalto i Arne Jacobsen. To su komadi namještaja koji i danas izgledaju suvremeno i lijepo baš kao i onda kada su dizajnirani.
Tipičan skandinavski namještaj kombinacija je ravnih linija i oblih detalja. Nasloni i noge stolica i naslonjača rijetko su pod pravim kutom, a često su kombinirani s tapeciranim sjedištem.

Foto: Arhiva VL

Bijela kao podloga razigrana zanimljivim detaljima (HEUGA)

Kamin u kutu sobe
Skandinavske zime puno su hladnije od naših kontinentalnih pa većina stanova i kuća ima kamin u kutu dnevnog boravka ili spavaće sobe. Stoga, ako preuređujete stan koji ima originalan kamin ili kaljevu peć, ostavite ih u kutu sobe, neka budu dio vaše skandinavske priče.

Kupaonica
Jedina prostorija koja odskače u skandinavskim interijerima jest kupaonica. Bijela i sterilna, gotovo hladna skandinavska kupaonica obložena bijelim zidnim i podnim pločicama koje izgledom podsjećaju na pločice stanica metroa s početka prošlog stoljeća.

Foto: Arhiva VL

Jedan detalj koji se ističe u prostoru pun je pogodak (MMI)

Savjeti
Bijeli zidovi i svijetlo drvo u svim prostorijama osim kupaonice zlatno su pravilo skandinavskih interijera

Uredite prostor tako da bude funkcionalan, odaberite konkretne komade namještaja čistih linija

Posebnu pozornost posvetite podnim lampama i lusterima, a boje ostavite samo u detaljima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije