težak izbor

Kako odabrati i dekorirati prirodno božićno drvce

shutterstock
19.12.2020.
u 06:00

Najbolji odabir drvce je koje nema smeđih iglica, ali i čije iglice ne opadaju. Na takav bor s pomoć žice učvrstite velike dekoracije na velike grane, a one manje istaknite na tanje grane

Prirodna božićna drvca primamljiva su jer dom opijaju specifičnim mirisom, ali i zbog toga što svoju prirodnu stranu ispoljuju neredom u vidu otpalih iglica. Upravo su to i elementi koji prirodna drvca čine različitima u odnosu na ona umjetna. 

No, prilikom odabira, ali i dekoriranja prirodnog drvca određenih pravila morate se držati, navodi idealhome.co.uk te tvrdi kako je najdugovječnija vrsta kavkaska jela, koja je osim toga bogata i oblikom i zelenom nijansom. 

1/11

No, prilikom odabira onog savršenog voditi bi se trebali vrstom, ali i karakteristikama iglica. Iglice ne bi trebale biti smeđe, a drvce čije iglice ne otpadaju kada rukom prođete kroz njega, definitivno bi trebalo biti vaš odabir. 

Ipak, na odabir savršenog drvca ovisi i prostor u kojem će biti smješteno, stoga prije odlaska po prirodno drvce, izmjerite visinu prostorije, ali uključite i visinu podloge u koju će biti smješteno. Dakako, ne zaboravite ni na širinu prostora koju drvce može zauzeti. 

Kada imate sve potrebne informacije, pripazite kako ne bi pogriješili pri samoj kupnji pa tako nikada ne odabirite ono koje stoji već umetnuto u mrežicu jer ne znate kojih je dimenzija niti u kakvom je stanju, a takvom drvcu čak i oblik može biti narušen.

Nakon što ste odabrali savršeno drvce, pažljivo ga umetnite u posudu s vodom, a za to bi trebali odstraniti 2.5 centimetra debla kako bi mu otvorili pore. Takvo drvce držite vani, na sjenovitom mjestu sve dok ga niste spremni unijeti u dom. Prije toga, svakako bi trebali protresti grane drvca kako bi se riješili labavih iglica. 

Foto: shutterstock

S druge strane, spremanje drvca u podlogu ne bi smjelo uključivati stanjivanje debla već bi trebalo pripremiti podlogu koja je dovoljno široka. Stanjivanje debla učinit će deblo žednijim, a ono samo i bez takvih radnji dnevno popije 1-2 litre vode

Naposljetku, na savršen izgled drvca utjecat će i način izlaganja dekoracija, a pravilo je da se organiziraju prema veličini. Velike dekoracije tako bi se trebale smjestiti na velike grane, a manje dekoracije na one nešto delikatnije.

Prilikom izlaganja ukrasa, poslužiti se možete žicom, umjesto koncem, kako bi vaši ukrasi čvrsto stajali na drvcu, a kako bi vi imali potpunu kontrolu nad istima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije