Istražili smo

Nova generacija pregrada – manje posla, novca i nereda

pregrade
Foto: Promo svenskfast
1/3
29.02.2016.
u 12:46

Na tržištu se nudi cijeli niz varijanti za pregrađivanje prostora, ali nisu sve za svaki prostor. Njihova namjena morala bi biti prvi kriterij

Cigla i knauf dva su najčešća materijala kojima se koristimo pri gradnji pregradnih zidova, no za novu organizaciju prostora mogu se koristiti i mnogi drugi konstruktivni elementi. Kvalitetan pregradni zid može se napraviti uz pomoć različitih vrsta kliznih stijena, drvenih panela i obloga ili staklenih cigli. Za takve vrste pregrada najvažnija je čvrsta konstrukcija koja će pregradu nositi.

Konstrukcija se obično učvršćuje za strop, susjedni zid i / ili pod. Klizne stijene idealno su rješenje u prostorima koje povremeno želimo koristiti kao jedinstveni, a povremeno kao odvojeni prostor.Zid od staklene opeke daje prostoru transparentnost.

Diskrecija prostora može se osigurati pjeskarenim, satiniranim ili lakiranim staklom. Postavljanje drvenih pregrada vrlo je jednostavno i zahtijeva manju pripremu u samom prostoru koji se pregrađuje.
No, izbor pregrade najčešće ovisi o budućoj namjeni prostora koji se pregrađuje. Namjena upućuje i na činjenicu da se mora računati na zvučnu izolaciju. Posebno to vrijedi ako želimo odvojiti dnevni od spavaćih prostora ili spriječiti prodor buke s ulice.

Zvučne izolacije mogu biti od mineralne vune, specijalnih spužvi i drugih izolacijskih materijala.
Izuzetno je važno da se prije naručivanja fiksne pregrade ili različitih kliznih stijena napravi točna izmjera.
Arhitektica Marina Nardin posebno naglašava:
– Kod prerađivanja prostora moramo se voditi s nekoliko kriterija – želimo li stvoriti samo vizualnu pregradu ili istodobno i zvučnu i toplinsku. To je posebno važno ako pregrađujemo prostor koji ima dva različita toplinska režima – grijani i negrijani. Ako se radi o istom toplinskom režimu, stvar je puno jednostavnija.

U mnogo slučajeva važno je i ograničiti protok mirisa, primjerice između sanitarnog čvora, kuhinje i ostalog dijela stana. Marina Nardin posebno naglašava kako se upravo iz tih razloga klizna vrata obično ne stavljaju na kupaonice ili WC, jer ne prianjaju tako dobro kao klasična vrata.

No, prostor se vrlo efektno može pregraditi i uz pomoć ugrađenih ormara, polica, panel ili klasičnih zavjesa, rešetkastih konstrukcija, žardinjera s cvijećem, dekorativnih panela, umjetničkih instalacija ili paravana. Takve vrste pregrada često štede na prostoru. Idealne su ako se u interijeru žele stvoriti zanimljivi kutovi.

Primjerice, u dječjoj sobi odvojiti radni prostor od prostora za igru i spavanje, kuhinju od blagovaonice, dnevni boravak od izravnog pogleda s ulaznih vrata.

>>Do 4. travnja traje javna rasprava o certificiranju apartmana

Komentara 2

SA
samoborka
08:06 01.03.2016.

Sve se moze, izbor je ogroman. Ali ono sto uvijek dovede taj izbor na minimum je osobni budzet.

V1
Vinkazeljka 1115
09:06 30.06.2016.

Novi materijali i tehnologija nude jedinstvena rješenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije