Mala škola uređenja

Kako najbolje isplanirati i iskoristiti prostor u malim kupaonicama

Thinkstock
22.02.2021.
u 05:40

Jednostavne linije, zatvorene police i svijetli tonovi bit će vam saveznici

Svima nam je jasno da se pri projektiranju stanova u višestambenim objektima nerijetko prostor kupaonice svodi na minimalne dimenzije. To je sve zbog toga da bi se osiguralo više kvadrata za prostore u kojima se češće boravi ili da bi se dobila dodatna radna ili spavaća soba.

Foto: Thinkstock

Možda vas hvata panika i pitate se kako uopće urediti taj mali prostor od pet četvornih metara (što je minimalna površina koja može osigurati pravilan i funkcionalan raspored svih kupaoničkih elemenata). No, ako je zahod s umivaonikom odvojen prostor i kupaonica je bez zahodske školjke, sve potrebe mogle bi biti zadovoljene čak i u prostoru manje kvadrature.

Pri uređenju male kupaonice važno je znati pametno iskoristiti svaki centimetar prostora, da bude što funkcionalniji, ali i oku ugodniji. Urediti malu kupaonicu i nije lagan posao i rekla bih da on zahtijeva puno više truda nego što se misli, ali s druge strane to je i izazov.

Foto: Thinkstock

Prije samog uređenja potrebno je napraviti tlocrt prostorije i odrediti mjesta za sanitarije. Trebali biste znati točne mjere sanitarija kako biste što preciznije mogli odrediti njihovo mjesto unutar prostora. Ako je riječ o izrazito maloj kupaonici, moj je prijedlog da klasična vrata zamijenite kliznim te tako dobijete više iskoristivog prostora.

Foto: Thinkstock

Izbor boje za malu kupaonicu izuzetno je važan. Keramičke pločice u pravilu bi trebale biti u svijetloj, neutralnoj ili pastelnoj boji, koja će najbolje reflektirati svjetlo i prostor učiniti vizualno većim. Ako želite, možete ih osvježiti dijelom akcentnih pločica ili istaknutijim detaljima kao što su ručnici, košara za rublje, zavjesa za tuš-kabinu i drugo.

1/10

Namještaj u maloj kupaonici ne smije biti glomazan i težak. Najbolja je opcija ugradnja namještaja jednostavnih, ravnih linija, izrađenog po mjeri kako bi se prostor maksimalno iskoristio.

Perilicu i košaru za rublje bilo bi idealno ugraditi u ormar koji će tvoriti jednu cjelinu u prostoru. Kvalitetna rasvjeta ključan je faktor pri uređenju male kupaonice. Potrebno je jako osvjetljenje da bi se izbjegao osjećaj stisnutosti i prenatrpanosti. Uz centralno svjetlo na stropu, dodatno osvijetlite ogledalo iznad umivaonika ili u samom kupaoničkom ormariću. Ogledala su također jako važna u malim kupaonicama. Dobro rješenje za uske ali dugačke kupaonice je da (osim ogledala iznad umivaonika) obložite jedan dugi zid ogledalom. Tako ćete vizualno promijeniti proporcije i učiniti da prostorija izgleda šire. Postavite li pak ogledalo jedno nasuprot drugog, stvorit ćete iluziju beskonačnog prostora.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
08:24 22.02.2021.

Slika uz članak je najbolji primjer dvostrukih mjerila. Svijetliji tonovi bit će vam saveznici, a na slici prevladavaju tamni tonovi. Paaa, tko vam piše podnaslove??? Slijepac??? Ili netko tko ne razlikuje farbe??? Ili, što je najvjerojatnije, netko tko ne razumije značenje riječi -svijetliji tonovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije