SHABBY CHIC RAJ

Kako je zapušteno skladište postalo ugodan i originalan kafić

cajger bar tkalčićeva
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/25
06.10.2015.
u 08:30

U zgradi u zagrebačkoj Tkalčićevoj na čijim se vanjskim zidovima nalazi pješčani sat otvoren je kafić čije uređenje potpisuje slikarica i dizajnerica Nikolina Šimunović

Tek sporija šetnja i pomnije promatranje pomoći će nam da u moru velikih suncobrana, gužve prolaznika i kafića poredanih jedan do drugoga s prepunim terasama uočimo pravi mali biser na početku Tkalčićeve, najživopisnije zagrebačke ulice.

Cajger bar otvoren je sredinom ljeta i to na mjestu na kojem se nekoć davno očitavalo vrijeme. Zgrada naime, u čijem se kafić nalazi, na svojoj bočnoj strani ima 'ugraviran' sunčani sat. Taj komadić povijesti prisutan je i u stilu uređenja kafića u shabby chicu, a dojam pojačava kip Marije Jurić Zagorke nekoliko koraka dalje.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ideja za naziv kafića (zagrebački sleng za kazaljke) došla je od njegova vlasnika Vlade Pilipovića, dok je za uređenje glavna i odgovorna bila njegova supruga, akademska slikarica i dizajnerica interijera Nikolina Šimunović. Gledajući kompletan izgled kafića, u kojem je svaki detalj pomno osmišljen i iskorišten, teško je povjerovati da je ovaj prostor od 50 četvornih metara nekada bio skladište.

- Počeli smo praktički od nule, pa nam je za sve radove trebalo oko godinu dana. Ali uživali smo u dogovorima i rješavanju niza izazova zu stvaranju novog prostora – govori Nikolina Šimunović.

S obzirom da je ovo njezin prostor, u osmišljavanju prostora dala si je oduška i potpunu slobodu. Upravo ta sloboda koja je rezultirala spontanošću i ljubavlju prema detaljima vidi se u svakom kutku prostora. No, kao i u svakom poslu, koncept ipak mora postojati. Za početak Nikolini je bio cilj naći nekoliko ključnih elemenata koji će obilježiti prostor. Jedan od njih bio je strop od cigle koji je dizajnericu osvojio na prvi pogled tako da ga je odlučila ostaviti u izvornom obliku.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Jedini zahvat bio je bojanje lazurnim premazom ispd kojeg provire stara patina i daje poseban šarm prostoru. Kako je shabby chic stil uređenja, kafićem dominira smirujuća bijela boja, a tu su i dvije nijanse sive i nekoliko akcenata zlatne boje. Svijetlim bojama dizajnerica je željela u prostor unijjeti što više svjetlosti. Od namještaja je koristila stari rastavljeni u kombinaciji s kovanim željezom i svaki od njih pretvorila u unikat, koji je, kako kaže bio kreacija trenutka i raspoloženja. Stolci su mahom stari primjerici koje je dizajnerica oslikala i iskolažirala tkaninama različitih tekstura, boja i uzoraka.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

- Jako volim stari namještaj koji ima duh prošlost i nebrojene mogućnosti i kombinacije za preurediti ga – opisuje Nikolina.

Stolcima je dodala spužvasste naslonjače presvučene oslikanim tekstilom preko kojih je strojno prošiven crtež. I priča sa stolovima nije uobičajena, pa čak ni kad je shabby chic u pitanju – i oni su također rađeni u kombiniranoj tehnici – oslikano drvo, žica, kovano željezo... Upravo zbog niza detalja, mahom unikata i orginalnih prostornih rješenja ne možete se pirilikom posjeta okretati oko sebe i ispitivati znatiželjno i s oduševljenjem komad po komad.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

- Cijeli se prostor ne čita u jednom dahu već kao slika koja kreira prostor svoga nastanju. Veliku pozorsnot uvijek pridajem detaljiam koji oplemene prostor, a ponovno da sve izgleda kao jedna cjelina – objašnjava dizajnerica.

Bitan element u kafiću je i rasvjeta, koje je vlasnica, kao što i pretpostavljate, sama izradila. Svi ti elementi, kao i zanimljiv izbor glazbe, netipične za ulicu u kojoj se kafić nalazi doprinjeli su optuštenoj, nenametljivoj atmosferi, što je Nikolini i njezinom suprugu bilo od velike važnosti. Reakcije gostiju svjedoče da su u svojoj namjeri i uspjeli – oni koji su bili jednom, neprestano im se vraćaju.

>>U ovakav biste kafić zasigurno voljeli zalaziti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije