Sezona odmora

Kako efektno urediti apartman ili kuću na moru

vikendica
Foto: Promo fotografije
1/4
14.06.2014.
u 00:00

Što se ljetni godišnji odmor više bliži to se sve više razmišlja o uređenju apartmana na moru. S obzirom na to da su nam apartmani privremeno boravište, često su manje kvadrature i skromnije namješteni od stanova u kojima boravimo cijelu godinu. Kako manja kvadratura zahtijeva veću maštovitost u pronalaženju idealnog rješenja koje će zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije, donosimo nekoliko prijedloga kako ih pretvoriti u prostor u kojem ćemo rado boraviti tijekom omiljenog dijela godine rezerviranog za odmor i opuštanje.

Pastelni i bež tonovi za relaksaciju

U malim prostorima preferira se upotreba svijetle, neutralne palete boja – kako na zidovima i namještaju tako i na podnim oblogama. Bez obzira na to je li riječ o parketu, laminatu ili pločicama (koje će se pokazati najlakšima za održavanje), predlažemo da razmotrite upotrebu sljedećih tonova – prirodna boja drva, bijela, boja pijeska ili nježna bež boja.

Foto: Promo fotografije

Pametno birajte pod

Odlučite li se za parket, za manje prostore predlažemo što je moguće jednobojnije varijante, bez jasnih ocrtavanja tamnijih godova. Ako je pak riječ o keramičkim pločicama, predlažemo da izaberete jednobojne ili s vrlo diskretnim, sitnijim uzorcima, koji neće dodati nepotrebno šarenilo manjem prostoru koje se može lakše zagušiti.

Isti neutralni kolorit predlažemo i za zidove, koje nije uputno opterećivati pretjeranim brojem dekorativnih predmeta – primjerice, u dnevnom boravku nad sofom ili iznad stola za blagovanje izaberite radije jednu sliku većih dimenzija (idealno s morskim motivom), nego više manjih. Ako se zidovi u jednoj boji učine suviše dosadnima, predlažemo da jedan zid obojite u bijelu boju, a suprotni u nešto tamniju nijansu, primjerice boju bijele kave ili pijeska. Ispred tamnije obojenog zida predlažemo bijeli namještaj (bez obzira na to je li mat ili visokog sjaja), dok ispred bijelog predlažemo namještaj za koju nijansu tamniji. Uz ovaj kolorit dobro će se uklopiti namještaj prirodne boje jelovine ili bukve.

Foto: Promo fotografije

Neutralna svijetla paleta otvara bezbrojne mogućnosti kombiniranja s drugim toplijim bojama. Ipak, u manjim apartmanima savjetuje se izbjegavanje vrlo žarkih boja, već radije nježnih pastelnih boja, kao što je primjerice nježno ružičasta boja oleandra ili svjetlija varijanta lavande. U osnovnu svijetlu neutralnu paletu manjeg apartmana na moru vrlo će dobro sjesti i nježna svijetloplava (tzv. baby-blue). Kako je riječ o manjem prostoru, predlažemo da se zadržite na kombiniranju svijetlog "neutrala" sa samo jednim toplijim, pastelnim tonom u svakoj prostoriji.

Podredite sve uživanju

Za manje apartmane savjetujemo izbjegavanje masivnog namještaja, predlažemo upotrebu laganog namještaja jednostavnih modernih linija. Apartman uredite s više manjih sjedaćih komada kako biste ih mogli premještati po potrebi. Umjesto masivnog kauča bolje je izabrati kauč na razvlačenje s kojim ćete osigurati dva spavaća mjesta za neplanirane goste. Garderobne ormare izradite po mjeri od poda do stropa i s kliznim vratima kako biste maksimalno iskoristili skladišni prostor, a na slobodne zidove objesite detalje i slike s morskim motivima. Od tepiha izaberite trake koje možete lako stresti i oprati jer morski je apartman mjesto koje mora dobro podnositi sol i vlagu. Kako je funkcionalnost iznimno važna u svakom prostoru manje kvadrature, za blagovaonicu odaberite stolce na rasklapanje koji se mogu lako premjestiti i na balkon/terasu, a nisu li potrebni, pospremiti uza zid ili iza stola kako biste omogućili neometan prolazak.

Foto: Promo fotografije

U manjim apartmanima predlažemo upotrebu više manjih rasvjetnih tijela – idealno smještenih na zidove ili strop. Za manje apartmane predlažemo vam da izbjegavate veća viseća rasvjetna tijela.

Ključne riječi

Komentara 1

SM
smoking
12:05 15.06.2014.

Dobri savjeti, bilo bi efektnije da je vise slika opisanih apartmana, primjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije