Tajna dobre blagovaonice

Kako besprijekorno urediti prostor za blagovanje

blagovaonice
Foto: Dom & Vrt
1/7
26.04.2014.
u 00:00

Bilo da je riječ o blagovaonici kao zasebnoj prostoriji ili kao dijelu neke prostorije (dnevni boravak ili kuhinja), ovaj dio doma mjesto je u kojem se okupljaju obitelj i prijatelji, stoga se s pravom može nazvati središtem svakoga doma. U svakoj blagovaonici najvažniji su sljedeći komadi namještaja – stol, stolci i komoda/ormar. Na tu “bazu” namještaja poslije se mogu dodavati, sukladno funkcionalnim i estetskim potrebama, i ostali elementi (tepih, dodatni stolić za odlaganje predmeta, dekorativni elementi poput slika, svijećnjaka i sl.).

Foto: Dom & Vrt

Osnovni namještaj

Dobar izbor stola (najčešći su oblici četvrtasti, ovalni i okrugli) najvažniji je za optimalno opremanje svake blagovaonice. U manjim prostorima valjalo bi izbjegavati masivnije stolove većih dimenzija jer se tako stvara dojam pretrpanosti i narušava osjećaj komfora koji je u ovoj prostoriji vrlo važan. Preveliki stolovi neće ostaviti ni dovoljno mjesta za (barem jednu) komodu koja će se pokazati neprocjenjivom za odlaganje svega što je u ovoj prostoriji potrebno imati pri ruci – pribora za jelo, stolnjaka, čaša i sl. Manji okrugli ili četvrtasti stolovi (do četiri osobe) izrađeni od laganijih materijala dobro su rješenje za ovakve prostore (ovalni stolovi obično se izrađuju za šest osoba, stoga ćemo ih preporučit za srednje ili veće blagovaonice). Dodatni su bonus svakako stolovi koji se mogu rastegnuti. Ako je prostor za blagovanje iznimno malen, predlažemo da na jedan kraj stola umjesto stolca postavite klupu ili se odlučite za klasičnu kutnu garnituru.

Foto: Dom & Vrt

Nakon izbora oblika i veličine stola, u manjim je blagovaonicama važno izabrati i dobar bazični kolorit – kao i za sve ostale manje prostore, predlažemo upotrebu svijetlih i nježnijih tonova koji će stvoriti osjećaj prostranosti i čistoće. Ako ste pak ljubitelj žarkih boja, predlažemo da ih koristite tako da osnovni tonovi budu bilo koje nijanse bijele (bež, bijela kava, slonova kost…) koju potom možete kombinirati s jednom ili najviše dvije žarke boje (primjerice žarkožutom, crvenom ili narančastom). Za manje blagovaonice preporučujemo stolce s ravnim nožicama (ako su nožice izbočene prema van, oduzet će dragocjen prostor i zapinjati jedna za drugu), kao i stolce na rasklapanje.

Ako je blagovaonica u zasebnoj prostoriji, ona se može urediti u bilo kojem stilu. Ako je pak dio dnevnog boravka ili kuhinje, blagovaonicu je idealno urediti u istom stilu kao i ostatak prostora. Dok su stol i stolci idealni u jednom stilu, to nužno ne vrijedi za komode i ostale (dekorativne) elemente. Blagovaonica će dobiti na dinamici ako se uz, primjerice, minimalistički stol i stolice nađu neka retrogarnitura ili antikni svijećnjaci. Ipak, za ovakvo miješanje stilova predlažemo prethodno savjetovanje sa stručnjacima.

Foto: Dom & Vrt

U manje blagovaonice nemojte stavljati velika rasvjetna tijela, već radije ona manjih dimenzija, ali jačeg intenziteta. Najjače svjetlo neka dolazi iz rasvjetnog tijela smještenog nad sredinom stola za blagovanje. To glavno svjetlo u pravilu treba biti visilica, odnosno luster obješen nešto niže nego što biste to učinili u ostalim prostorijama, na visinu od 150-160 cm tako da je svjetlo što bliže stolu, čime se postiže osjećaj intimnosti i topline. Poželjna je i dodatna rasvjeta, i to stajaće podne lampe ili manje stolne lampe na komodi.

Velike blagovaonice

U velikim, prostranim blagovaonicama vrlo će lijepo izgledati veliki stolovi četvrtasta oblika (idealno za velike obitelji i one koji često primaju veći broj gostiju). Ovakav će stol već svojim dimenzijama djelovati otmjeno, a nadopunjen stolcima s višim naslonima za leđa i ruke odisat će atmosferom svečanosti.

Foto: Dom & Vrt

U iznimno velike prostore dobro će “sjesti” i veliki okrugli stolovi.

Za klasične prostore predlažemo četvrtaste ili okrugle masivne drvene stolove i stolce (posebno su pogodni izrezbareni drveni stolci u kombinaciji s kožom), dok za kontinentalnu varijantu rustike predlažemo četvrtaste masivne stolove jednostavnih linija (bolji su stolci koji nemaju naslone za ruke). U suvremeno uređenim prostorima lijepo će izgledati veliki stakleni ili aluminijski stolovi u setu sa stolcima od istog materijala.

Foto: Dom & Vrt

Najjače rasvjetno tijelo u prostoriji postavite nad sam stol, a posebnu pozornost posvetite dodatnim ambijentalnim rasvjetnim tijelima koja će ovaj prostor učiniti još ugodnijim za boravak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije