IDEJA ZA PET

Kad dizajneri recikliraju: novi život bubnjeva za perilicu rublja

lampa Borna Obranović
Foto: Hrvoje Zalukar Zagy
1/8
24.10.2014.
u 08:30

Stare i neupotrebljive dijelove perilice mladi grafički dizajner Borna Obranović pretvara u unikatne svjetlosne objekte – lampe i lustere

Iako je diplomirao na smjeru vizualnih komunikacija, produkt, a posebice light dizajn mladoga zagrebačkog dizajnera Bornu Obranovića oduvijek je privlačio. No njegova ideja da redizajnira bubnjeve starih, odbačenih perilica i pretvori ih u rasvjetne objekte morala je pričekati nekoliko godina da se u potpunosti realizira i da njegovi neobični proizvodi zažive posve novim životom. Tada je još bio student dizajna na Arhitektonskom fakultetu i nije uspijevao pronaći vremena za raskopavanje starih perilica i njihovu potpunu preobrazbu pa se snašao na drugi način.

Došao je do "dobavljača" odnosno osoba koje recikliraju bijelu tehniku i električni otpad te je nastavio recikliranje na svoj način, umjetničkom doradom. To mu je omogućilo i da uvijek ima iste modele bubnjeva koje je osmislio u više verzija. Osim unikatnih lampi i lustera kroz čije se perforacije odvija neprestana igra svjetlosti, Borna kreira i grupe lustera od tri do pet komada (u liniji ili kružno spojene) te zidne svjetiljke za interijer, ali i eksterijer. Njemu najdraža varijanta su lampe s nogama i jednim diskom unutra koji blokira snop svjetla i projicira jedan ring, a ne točku. Tako je nastala lampa za čitanje što je čini idealnom za dnevne boravke.

Foto: Borna Obranović

Takva crvena lampa nalazi se u predvorju kina Europa te Swanky bara i hostela u Zagrebu. Prije nego počne raditi na bubnjevima, Borna ih mora očistiti od eventualnog kamenca. Zatim skida nepotrebne predmete s bubnja i priprema ga za lakiranje i bušenje rupa, ovisno o tome hoće li objekt biti na stalku ili u visećoj varijanti. Slijedi finalni dio – spajanje strujnih kabela, grla i prekidača. Oko lijepljenja nogu pomaže mu prijatelj koji ih zavaruje.

Foto: Hrvoje Zalukar Zagy

– Time sam ušao u malo sofisticiraniju proizvodnju. U početku je to bio posao iz radionice manje od 10m2. Sada pak želim imati konkretan proizvod koji spada u "reusable" koncept dizajna, koji je za višekratnu uporabu – objašnjava Borna koji je uz kontinuirani rad i istraživanje novih mogućnosti svojih rasvjetnih tijela već nekoliko mjeseci zaposlen u jednoj austrijskog tvrtki kao dizajner.

Njegove lampe i lusteri, koje je u međuvremenu ujedinio u brend Centrifugitive prodaju se u nekoliko zagrebačkih galerija te se mogu izraditi i putem narudžbe.

>>Mašti nema kraja: od starih viklera, cijevi, gume i tipkovnice nastaju lampe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije