Vrijeme za akciju

Jeste li spremni za proljetno pospremanje? Evo kako u par sati napraviti generalku!

Veliko proljetno čišćenje: Kako domu vratiti stari sjaj
Foto: Dom i vrt
1/6
20.02.2023.
u 06:00

Proljetni "makeover" kuća i stanova ne mora biti skup, potrebna je samo dobra, i pametna, organizacija

I malim stvarima može se puno toga promijeniti i učiniti da interijer bude drukčiji, svježiji i zanimljiviji. I za sve to ne treba puno novca, već samo nekoliko zanimljivih ideja. Svako preuređenje počinje temeljitim rješavanjem suvišnih stvari koje malo po malo skupljamo i odlukama u što smo se sve ovog proljeća spremni upustiti. A proljeće mami na bojenje zidova i stolarije, postavljanje tapeta, promjenu zavjesa, navlaka na jastučićima u dnevnom boravku ili košuljica na stolcima, osvježenjem prostora nekom novom zelenom biljkom ili postavljanje novih polica ili zrcala.

Veliko proljetno čišćenje: Kako domu vratiti stari sjaj
1/12

Drukčiju atmosferu može stvoriti i razmještaj namještaja, slika po zidovima i sitnica za koje ste vezani koje naglašavaju vašu osobnost. Isprobajte, možda je to upravo ono što će vašem domu dati novu energiju. Ako želite okrečiti stan, pomno razmislite o bojama koje će ući u vaš dom. Boje imaju i psihološki učinak na raspoloženje i dnevne aktivnosti, stoga valja pripaziti da se s njima ne pretjera ili krivo izabere.

Za visoke, svijetle i prostrane stanove možete se poigrati i svijetlim i tamnim bojama. Mali interijeri više vole svijetle, pastelne tonove. Valja i znati da se jakih, intenzivnih boja puno lakše zasitimo. Boje valja uskladiti i s tonovima namještaja koji je već u stanu. U proljetnom pospremanju nemojte zaboraviti očistiti i promijeniti filtre na klima-uređajima. Sezona grijanja je iza nas pa bi bilo dobro pozvati i dimnjačara kako bi se dimnjaci očistili i spremno dočekali novu sezonu. Dobro bi bilo i prekontrolirati krov, terase i balkone jer se eventualna oštećenja mogu sanirati i popraviti samo za suha vremena.

PRIRODNA SREDSTVA

Razmišljajte zeleno i čistite provjerenim ekoproizvodima koje možete naći u svojoj smočnici ili hladnjaku. Sve što vam treba za veliko proljetno pospremanje jest nekoliko limuna, soda bikarbona, jabučni i bijeli ocat, a po želji pridružite im i najdraže eterično ulje. Uz osnovni ekopaket dobrodošli su još i maslinovo ulje za sjaj namještaja, kora od banane izvrsna je za laštenje drva, pčelinji vosak vratit će sjaj parketima, a smjesa mlijeka, octa i ulja izvrsna je za čišćenje laminata. Uz narodne recepte za blistav dom uštedjet ćete i ponešto novca, ali i smanjiti upotrebu kemikalija.

ČISTI TEPISI

Imate li prigodu, "isklofajte" tepihe i ostavite ih na zraku ili ih temeljito usišite i to s jedne i druge strane. Nakon toga dobro ih je osvježiti mekom čistom četkom i vodom u koju možete dodati malo octa, limuna ili nekoliko kapi eteričnog ulja. Tepihe nikad ne prelamajte već ih zarolajte. Redovito čišćenje tepiha važno je zbog grinja i prašine koje su vrlo čest uzrok različitih alergijskih smetnji.


 

PRANJE PROZORA

Čim se operu prozori, padne kiša, često znamo komentirati za ovaj težak, ali nužan posao. Pranje prozora može se olakšati izborom nekih od ponuđenih sredstava koja se mogu naći na policama trgovina, ali i mješavinama koje možemo sami napraviti. Prije pranja prozora skinite zavjese i paučinu koja se često skriva u kutevima, a zatim stakla dobro izglancajte mekom krpom ili dobrim starim novinskim papirom. Zavjese je najbolje prati ručno ili u perilici na pomno odabranom programu za nježne tkanine.

BEZ PRAŠINE

Borba s prašinom često se čini kao Sizifov posao, ali redovito čišćenje znači i zdraviji i kvalitetniji život. Prašinu je najbolje brisati vlažnom krpom pa postupak ponoviti suhom. Redovito i provjetravajte svoj dom, ali oprez! Ako u obitelji imate alergičara, prozore nikad ne otvarajte kad je vjetrovito, ni ujutro kad je, za sunčanog dana, koncentracija peluda u zraku najveća.

PRANJE LJUBIMACA

Ako psa i mačku držite u stanu ili kući, proljeće je vrijeme kada oni mijenjaju dlaku i pa će je biti više no inače. Prilika je to da ih dobro uredite, okupate i odstranite višak krzna i poddlake, zaštitite ih od nametnika, ali i detaljno očistite njihove ležajeve. Operite ih u blagoj otopini sapunice i alkoholnog octa te ih više puta isperite kako im miris ne bi smetao. Neka suhi ostanu na zraku cijeli dan kako bi mirisi izašli.

Riješite se suvišnih stvari, pazite na rok uporabe...

Nepotrebne stvari guše prostor i "uzimaju" nam energiju. Dovoljno je samo zaviriti u ostave, šupe i podrume i uvjeriti se da se stvari samo gomilaju, a za njima nemamo baš nikakvu potrebu. Ambalažu vratite, stare novine odnesite u kontejner, stvari kojima je istekao rok, od kozmetike do hrane i lijekova, pobacajte. Zavirite i u svoj ormar i provjerite koliko dugo niste nosili odjeću koju čuvate. Očuvane komade odjeće i obuće koji vam više ne trebaju možete darovati. Provjetrite madrace, jastuke i poplune, deke operite...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije