11.02.2020. u 06:00

Otkrivamo zašto ih odabrati, na koji zid postaviti i koji su motivi trenutačno hit za zidne tapete...

Zidne su tapete još od davnina bile nezaobilazne pri uređenju stambenih prostora. Iako su jedno vrijeme bile zanemarene i smatrane staromodnima, danas slobodno možemo reći da su tapete ponovno postale popularne.

Opet su u modi

Zidne su tapete opet u modi i neizostavan su element u većini interijera, bez obzira na to o kojemu je stilu uređenja riječ. Želite li unijeti promjenu u svoj životni prostor, postavite tapetu barem na jedan zid u prostoriji. Pravilnim odabirom tapete istaknut ćete pojedine elemente u interijeru i stvoriti harmoniju i sklad boja. Osim toga, tapetom ćete naglasiti stilsku pripadnost interijera. Tapete mogu biti izrađene od papira te umjetnih i tekstilnih vlakana. Osim dekorativne, imaju i svoju funkcionalnu (zaštitnu) ulogu. Pojedina razdoblja nosila su sa sobom različite motive zidnih tapeta pa tako i danas. Želimo li biti ukorak s trendom, birat ćemo cvjetne, geometrijske te apstraktne oblike u kombinacijama s različitim bojama.Izbor zidne tapete ovisit će ponajprije o vašem ukusu te o prostoru koji uređujete.

Foto: Ankica Juričević
Trenutačno su moderne tapete s cvjetnim, geometrijskim te apstraktnim oblicima i u najrazličitijim bojama

Prvo, moramo znati da tapeta s izraženim motivima i žarkim bojama privlači pozornost, dominira u interijeru te se postavlja samo na manje površine zidova. Trebamo biti pažljivi pri izboru, a također moramo paziti na koje mjesto postaviti ovakvu tapetu, kako ne bi djelovala razdražljivo.

zidne tapete
1/16

Idealne pozicije

Najidealnije mjesto za postavljanje tapete može biti zid iznad uzglavlja kreveta, iza garniture za sjedenje ili pak onaj u blagovaonici pokraj stola. S druge strane, tapete sitnijih uzoraka mogu se postaviti na veće zidne površine jer one ne privlače pažnju. Da bi se postigla što bolja povezanost u interijeru, okolne zidove koji nisu pokriveni tapetom obojite u jednu od sastavnih boja tapete. Trebamo znati da tapeta naglašava onaj dio prostorije koji želimo da bude najizraženiji u interijeru. Fototapeta s različitim motivima bit će dobro rješenje kako bi se postigao dojmljiv efekt u određenoj prostoriji.

Foto: Ankica Juričević
Najidealnije mjesto za postavljanje tapete može biti zid iznad uzglavlja kreveta

Tako ćemo za spavaću sobu birati fototapetu u mirnim bojama, dok će za dječju sobu dobar izbor biti one u živim bojama s veselim motivima. Pravilnim odabirom i postavljanjem zidne tapete, osvježit ćete svoj životni prostor i dobiti novu dimenziju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije