NEOBIČAN SPOJ

Retro spika: Stan na Jarunu kao da je "ispao" iz sedamdesetih i baš mu dobro stoji!

stan Jarun
Foto: Thomas Krstulović
1/10
16.09.2022.
u 06:00

Ograničeni budžetom, vlasnici su poželjeli da njihov zagrebački stan izgleda dobro unatoč minimalnim ulaganjima

Bračni par iz Dubrovnika poželio je da njihov zagrebački dom, u koji povremeno navraćaju i u kojem su do adaptacije živjeli podstanari, odnosno njihov sin student, izgleda dobro iako u njega nije uloženo puno novca. No, kako od derutnog stana napraviti makeover s minimalnim financijskim sredstvima i kako među postojeći namještaj ukomponirati nekoliko komada novog?

stan Jarun
1/6

Da bi se ovakav zahtjev, nimalo rijedak u hrvatskoj svakodnevici, mogao i ispuniti, vlasnici su angažirali dizajnericu interijera Antoniju Kustura Puljiz iz tvrtke Moj studio. Rezultat je jednostavan, ugodan i šarmantan retrointerijer u toplim jesenskim tonovima. Nakon gletanja zidova i saniranja radijatora koji su curili slijedilo je mijenjanje hrastova parketa, odnosno samo onih dijelova koji su bili u lošem stanju te brušenja i bajcanja u boju mahagonija. Ovakvim odabirom boje podova prikrivena je razlika između starog i novog parketa. Usto, kako je i stolarija, vrata i prozori, u boji mahagonija, dobivena je još jedna stilska poveznica.

– Trebalo je paziti na budžet te sam nastojala sve što mogu zadržati u stanu. Tražila sam pravo rješenje kako povezati stare i nove komade namještaja, detalje, dekore te boje zidova u skladnu cjelinu. Postojeći je namještaj bio u smeđim tonovima pa sam odlučila da stan nastavi takvu kolorističku priču, a retroštih mi je bio poveznica između starih i novih komada, nabavljenih mahom u Ikei – objašnjava dizajnerica.

Foto: Thomas Krstulović
Foto: Thomas Krstulović

U pomirenju staroga i novoga stvoren je sklad i prostranost, kojih je prije nedostajalo u stanu. Smeđi tonovi koji dominiraju interijerom stapaju se savršeno s eksterijerom koji kroz prozore pruža prekrasan pogled na park i drveće. Drugi zahtjev vlasnika odnosio se na veću funkcionalnost, pa je lođa pretvorena u radnu i sobu za vježbanje, a sofa u dnevnoj sobi je zamijenjena trosjedom na razvlačenje kako bi se dobio još jedan ležaj. U samo 50 m2 stan ima sve što je potrebno za udoban i miran život starijeg bračnog para: osim dnevne i radne sobe, u njemu se nalazi i mala kuhinja, kupaonica, hodnik i spavaća soba.

– Lođu smo zatvorili staklenim stijenama te dobro izolirati kako bi se u njoj moglo boraviti i zimi, a opremili smo je već postojećim namještajem u stanu – komodom i radnim stolom te smo dodali bicikl i spravu za vježbanje – kaže dizajnerica.

Foto: Thomas Krstulović
Foto: Thomas Krstulović

Budući da je bila u solidnom stanju, kuhinja je ostala netaknuta. Jedini zahvat bio je ugradnja kliznih panel-zavjesa kako bi se odvojio kuhinjski prostor od blagovaonice i dnevne sobe. Tako je postignut i dojam prozračnosti.

– Nakon adaptacije vlasnici nisu mogli prepoznati svoj stan te su rekli da izgleda bolje nego onaj u Dubrovniku oko kojega su se nemjerljivo više trudili sve ove godine – prisjeća se dizajnerica.

I sami su vlasnici primijetili da je ugođaj u stanu sada intimniji te da je, osim odabirom boja i namještaja, postignut i toplim svjetlom koje je dalo ambijentalni ton prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije