OSB ploče

Jeftin materijal koji je sve popularniji u interijerima

Jeftin materijal koji je sve popularniji u interijerima
Foto: Dom i vrt
1/3
01.12.2013.
u 00:00

Kako za malo novca efektno urediti dom savjetuje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec

OSB ploča ili Oriented Strand Board – ploča sa suprotno orijentiranim iverjem – sve veću primjenu nalazi u interijerima. Ove se ploče proizvode prešanjem i lijepljenjem slojeva dugog i tankog iverja, a slojevi se postavljaju međusobno pod pravim kutom. Slijepljeni su smolama i ljepilima te sprešani u vrlo krutu i čvrstu ploču. Ploče imaju odlična statička i mehanička svojstva, vrlo su čvrste, atraktivno izgledaju. Proizvode se u debljinama od 6 do 25 mm, dok se za izradu namještaja najčešće koriste ploče od 18 mm cijena kojih je oko 100 kn/m2.
Ovaj jeftini materijal vrlo interesantna izgleda i odličnih svojstava može se koristiti na različite načine u interijerima – kao pregradne stijene, krovne i zidne konstrukcije, podne, zidne i stropne obloge te za izradu namještaja.

Najčešće se ove ploče koriste u kuhinjama, ali i kao zidne obloge

Za mali budžet

Dvije su osnovne vrste OSB ploča – za upotrebu u suhim unutarnjim prostorima i za upotrebu u umjereno vlažnim uvjetima. Ako imate manji budžet, a želite stvoriti neobičan, atraktivan i pomalo industrijski interijer, svakako savjetujemo da koristite OSB ploče. Ploče možete ostaviti u prirodnoj boji, lakirati ih ili obojiti u bilo koju boju. Njihova je površina hrapava, linijski strukturirana, što daje poseban šarm interijeru. Kod uporabe OSB-a treba biti oprezan kako se ne bi pretjeralo i zagušilo prostor. Savjetujemo da ne koristite OSB u kombinaciji s drugim materijalom drvenog dekora, već jednobojnim, glatkim iveralom ili medijapanom koji svojom strukturom i bojom neće kontrirati OSB-u onako kako bi to učinila neka druga drvena struktura. Kombinacijom tih dvaju materijala različite strukture i boje možemo stvoriti idealan sklad u interijeru. U našem slučaju radili smo kuhinju od kombinacije OSB ploča i iverala u dvije boje. OSB ploče ostavili smo u prirodnoj boji te ih samo lakirali bezbojnim lakom.

Prednosti namještaja od OSB ploča svakako su dugovječnost, čvrstoća i niska cijena

Police, stolići...

Kako bismo dobili poveznicu između kuhinje i blagovaonice OSB ploču iskoristili smo i za postolje stola za blagovanje. Ako u interijeru želite postići dojam pomalo industrijskog dizajna, koristite OSB ploče u izradi namještaja kao što su police za knjige, viseći elementi kuhinja, stolići ili dvosjedi i trosjedi na koje možete staviti spužve za sjedenje u raznim materijalima i dezenima. Ako ste hrabriji, možete obući cijeli zid u OSB ploče te ga time dekorativno naglasiti i učiniti zanimljivim u prostoru.

Namještaj od OSB-a neće izgledati hladno, naprotiv unijet će posebnu toplinu u interijer

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije