Gastro priča

Jednostavna, a iznimno profinjena jela s potpsiom chefa Darija Bionde iz zagrebačke MM kantine

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
12.06.2019.
u 08:39

Spektakularni vinski podrum koji je godinama ugošćavao samo odabrane goste otvorio je svoja vrata javnosti. U njemu sada živo kuca srce najnovijeg zagrebačkog „it“ mjesta, restorana koji ugošćuje ljubitelje fantastičnih gastronomskih iskustava

Zaljubljenici u gastronomiju već neko vrijeme govore o MM Kantini, sjajnom novom mjestu za sljubljivanje jela pripremljenih od vrhunskih sastojaka s vinima svjetske klase.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Spektakularni vinski podrum koji je godinama ugošćavao samo odabrane goste otvorio je svoja vrata javnosti. U njemu sada živo kuca srce najnovijeg zagrebačkog „it“ mjesta, restorana koji ugošćuje ljubitelje fantastičnih gastronomskih iskustava.

Vlasnik MM Kantine Marijo Mendek, cijenjeni uvoznik vrhunskog vina i delikatesne hrane, početkom ove godine zagrebačkoj je ponudi dodao još jedno mjesto kojem nijedan gastroturist neće moći odoljeti – hotel MM House, mjesto ekskluzivnog odmora za ljubitelje dobrog stila.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S obzirom na takav pedigre, morali smo se uputiti u MM Kantinu isprobati sve te divote o kojima priča cijeli grad. I zaista, teško je sažeti dojmove.

Od prostora koji, iako je uređen u industrijskom stilu, oduševljava toplom atmosferom, prije svega veliki community table koji je zamišljen kao velika kušaonica i upravo stoga je i spojen s kuhinjom u kojoj čarobnjaci s kuhačom Dario Bionda i Robert Vukovac pred očima gostiju stvaraju čaroliju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dakako, u tome im svakako pomaže i činjenica da na raspolaganju imaju najbolje namirnice iz cijelog svijeta. 
– Dugo vremena razmišljao sam o tome da kantinu, u kojoj sam primao svoje poslovne suradnike, pretvorim u restoran u kojem će se svi koji to žele upoznavati s novim namirnicama i u kojoj će moći probati jela i namirnice, prije svega meso, koje se baš ne susreće često u domaćim restoranima – objašnjava vlasnik MM Kantine Marijo Mendek koji je, uz restoran, iznimno ponosan na svoj vinski podrum i na vlastitu selekciju vina koja nosi njegovo ime.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


– U MM Kantini gostima pružamo sjajno iskustvo kakvo se ne može dobiti na puno mjesta. Zbog toga smo pokraj restorana uredili hotel MM House. Naši su gosti ljudi koji cijene drugačija gastronomska iskustva i koji uz sjajnu hranu žele imati i sjajan smještaj – objasnio je vlasnik. 
No vratimo se delicijama koje su kuhari MM Kantine pripremili specijalno za vas – čitatelje Livinga.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ova gozba zamišljena je u nekoliko sljedova, namirnice koje su korištene vrhunske su kvalitete, a neke su i vrlo delikatne, stoga je nužno precizno slijediti chefove upute (opisane u receptima).

Želite li zadiviti goste svojim kulinarskim umijećem, svakako isprobajte sve ili neke od recepata s ove liste, garantirano ćete zaraditi pohvale i pljesak. Gozba započinje laganim predjelom, točnije kanapeom s patanegrom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ljubitelji pršuta znaju o kakvom je blagu riječ. Nakon tog zagrijavanja za nepce slijedi novi pozitivan šok – carpaccio od Jakobovih kapica. Osim što oduševljava okusima, izgleda vrlo efektno poslužen na tanjuru.

Potom dolazi tartarski duo od gambera i škampi, a onda grand finale – kratko pečeni janjeći file, ali ne od bilo kakve janjetine, već od janjetine hranjene žitaricama pa meso nema onaj specifičan miris karakterističan za janjad hranjenu travom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon mesa, dolazi još sljedova, i to ribljih, prvo file kovača s cvjetačom i mini patišonima, a potom file orade s pireom od krumpira. Ako vam se već sad čini da, krenete li u ovu pustolovinu, više ne možete disati, a kamoli jesti, iznenadit ćete se posljednjim jelom, krunskim draguljem ovog slijeda za koje ćete, vjerujem, pronaći mjesta u želucu. Riječ je o cowboy steaku posluženom s pireom od batata. Meso izvana treba biti zapečeno, a iznutra mekano i sočno, tako da nož kroz njega prolazi kao kroz maslac.

Iako na prvu izgleda zahtjevno, zapravo je vrlo jednostavno, jedino što zahtijeva jest koncentracija pri pečenju. Vjerujem da vam nakon svega nabrojenog već sad cure sline. Odvažite se isprobati barem jedno od ovih jela jer ona to uistinu zaslužuju, a ako strahujete da ćete upropastiti namirnice, uvijek ih možete otići isprobati u MM Kantinu na zagrebačkoj Ilici i pritom sudjelovati u samom procesu stvaranja hrane, dakako gledajući u chefove i pijuckajući finu kapljicu. A ako pretjerate s ićem i pićem, kod njih možete i prenoćiti, i to u iznimno luksuznom i komfornom smještaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije