Trikovi

Jedan od najvažnijih elemenata u kuhinji je sudoper, evo koji odabrati!

Shutterstock
03.10.2023.
u 14:16

Jedna je vrsta nešto skuplja od one druge, a u pitanju je i njihov utjecaj na cjelokupni dizajn kuhinje

Funkcionalnost, ali i dizajn sudopera iznimno su važni za cjelokupan izgled kuhinje stoga je kupovini istoga potrebno pristupiti taktički.

Naime, postoje tri vrste sudopera koji se razlikuju prema načinu ugradnje, a to su nasadni, usadni, integrirani ili podgradni. Kako bi odabrali onaj koji najbolje dogovara vama, dwell.com je istaknuo prednosti i nedostatke svake vrste. 

Nasadni sudoperi

Ovi sudoperi spadaju u vrstu koju je najlakše instalirati jer se jednostavno umetnu u za njih predviđeno mjesto. Uostalom, najčešće su korištena vrsta te ih je lako pronaći, a uz to se prodaju i po pristupačnim cijenama. 

No, nedostatak ovog sudopera njegov je izgled i oblik. Naime, zbog načina ugradnje, bočne strane sudopera izdižu se s kuhinjske ploče te omogućuju nakupljanje prljavštine i ostataka hrane.  

Također, zbog svog izgleda i nedostatka čistih linija, ova vrsta sudopera smatra se zastarjelom te kao takva nije najpoželjnija za kuhinje modernog dizajna. 

Usadni sudoperi

Ovi sudoperi puno se teže ugrađuju jer se rubovi nalaze ispod radne površine, no upravo zbog toga, ovi sudoperi olakšavaju čišćenje.

Nedostatak ove vrste njegova je skupoća, ali i nakupljanje prljavštine, koja se ovog puta ne skuplja na kuhinjskoj ploči nego u prostoru između sudopera i ploče. 

Foto: Shutterstock

Integrirani sudoperi

Sudoperi su to koji dolaze skupa s radnom površinom te pogoduju dizajnu kuhinje, a uz to olakšavaju čišćenje. 

Ipak, ova vrsta zahtijeva ugradnju po mjeri te ih nećete pronaći u svakom salonu namještaja, a uz to su i skuplji. Drugi nedostatak ujedno je i najveća prednost sudopera, a to je kuhinjska ploča iz jednog dijela. Naime, bilo kakvo oštećenje ili kriva ugradnja ploče ili sudopera zahtijeva kompliciranije popravke. 

Foto: Shutterstock

Osim načina ugradnje birati možete i između sudopera s jednim ili s dva korita. 

Sudoper s jednim koritom

Odličan način za uštedu prostora sudoper je s jednim koritom, a dolazi u nekoliko oblika i veličina. Najveća prednost njegova je širina te mogućnost odlaganja većeg posuđa, a i jeftiniji je od dvostrukog sudopera. 

Nedostatak ove vrste, potrošnja je više vode i deterdženta te činjenica da s ovim sudoperom niste u mogućnosti grupirati posuđe.

Foto: Shutterstock

Sudoper s dva korita

Nešto funkcionalniji, sudoperi su s dva korita, a zahtijevaju i manju potrošnju vode. No ova je vrsta skuplja od onih s jednim koritom te nije pogodna za manje kuhinje jer zauzima dosta prostora. Također, zbog manje veličine korita otežat će pranje posuđa velike dimenzije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije