Intervju

Iva Tuđa - dizajnerica čije torbe su pravo blago

Jurica Galoić/Pixsell
06.11.2017.
u 08:30

Mlada dizajnerica koja je nedavno izbacila novu kolekciju torbica, uspješno vodi čak dva concept storea, surađuje s dizajnerima i, po potrebi, uređuje i interijere

Uvijek me veseli kada mogu predstaviti mlade i uspješne žene koje se bave kreativnim poslom i uspijevaju, unatoč brojnim zaprekama, napraviti ime u svijetu dizajna. Iva Tuđa svakako je jedna od tih žena. Većina vas vjerojatno je zna kao dizajnericu torbi, no Iva radi puno više od toga – vodi čak dva concept storea u kojima promovira mlade nade domaćeg dizajna. No i danas je, ističe, najponosnija kad vidi kako se žene s ljubavlju šeću s njezinim torbicama...

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Nemoguće je govoriti o domaćem dizajnu, a ne dotaknuti se situacije koja u njemu vlada. Po vama kakvo je stanje?

Kao i u svemu, i tu pronalazimo vrlo kaotičnu situaciju. Uočavam jako puno talentiranih ljudi i ideja, međutim sraz u (ne)mogućnostima proizvodnje od primarne ideje ka konačnom proizvodu je ogroman. Odlično zamišljena ideja bez finalne dorade, nažalost, ne znači puno. Hrvatskom je zavladao neki opći trend i interes prema modi i svemu što se vrti oko nje. Rijetki o(p)staju u tome. Uz kvalitetu i zanimljivost izraza, potrebno je puno discipline, rada, predanosti i, najbitnije, velike energije koja se treba uložiti za bavljenje ovim poslom.

S kojim se izazovima vi kao dizajnerica i poslovna žena susrećete?

Moj je najveći izazov kada počinjem raditi novu kolekciju. Ideja je jako puno pa se nađem u situaciji da bih htjela 20 modela koje je praktično i realno nemoguće izvesti. Tada počinje problematika u mom umu jer je jako teško procijeniti i odlučiti što izrađivati, a što ne. Tu dolazimo do ovog dijela proizvodnje jer sam puno puta limitirana izradom, strojevima za proizvodnju i drugim otegotnim okolnostima pri šivanju. Od samih početaka borim se sama sa sobom posvetiti li se isključivo dizajnu torbi i svu energiju posvetiti tome ili raditi, kao što i radim, još hrpu toga....

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Nedavno ste predstavili novu kolekciju torbica, kako biste je opisali?

Povratak u sedamdesete! Obožavam taj period i smatram da je ženstvenost tada bila u zenitu... Kolekcija je pomalo boho, ima u njoj elemenata retrofuturizma, poigrava se s malo drugačijim oblicima, ali ostajem vjerna mišljenju da torba mora biti praktična i nosiva. Uvijek i u svakom trenutku.

Koji materijali prevladavaju?

Obožavam kožu i sve njene mogućnosti u teksturi. Tako u ovoj kolekciji ima dosta decentnog printa (kroko, sitne gravure ). Boje su neizostavna crna, smeđa, siva, pariški plava, ali se pojavljuju i crvena i žuta .

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Kad se okrenete i bacite pogled na svoju karijeru, na što ste najponosniji?

Ponosna sam kad vidim na netko nosi moju torbu, voli je i sjajno kombinira.

Uz dizajnerski posao vodite i dva concept storea. Koliko je taj posao drugačiji od dizajnerskog?

Sve je to zapravo vrlo povezano jer se radi o istoj platformi, a to je moda. Kada duboko voliš ono što radiš, onda je sve to poziv, a ne posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije