Preuređena roditeljska kuća

Istarska vila sjedinjena s prirodom

vila
10.05.2019.
u 10:05

Zavirili smo u vilu koju je uredio pulski dizajner Boris Ružić spajajući moderne i tradicijske elemente vodeći računa o ukopljenosti u okoliš

U kući sve izgleda tako pročišćeno i jednostavno, bez suvišnih stvari koje su same sebi svrha. Interijer odiše mirom koji poziva na odmor, a korišteni tradicionalni materijali i boje ukorijenju kuću u njezino prirodno okruženje - Istru. Sve je to tako osmislio pulski dizajner interijera Boris Ružić, provlačeći i kroz uređenje ovog interijera i eksterijera, jer oni su u stalnom suživotu i nedjeljiva cjelina, svoju filozofiju “manje je više”, “jednostavno je ljepše”.

- Prema mom konceptu kuća bi u budućnosti trebala biti destinacija i mjesto gostovanja raznih umjetnika . Želja mi je povezati goste i kvalitetne umjetnike Istre, Hrvatske...Brendirat ću kuću kao “BR home”, bit će to spoj umjetnosti i turizma - ističe Boris Ružić, naglašavajući kako umjetnost i turizam nude totalno drugačiji doživljaj i odmor na selu, a on sam promiče razmišljanje koje nema puno veze s poznatim seoskim turizmom.

Sama kuća obiteljsko je nasljeđe, Borisov roditeljski dom. Stoga, kaže kako u svakom trenutku prevladavaju emocije pa se svaka preinaka dugo planira i promišlja kako ne bi narušila onu početnu ideju njegovih predaka. Kuća je po mnogočemu drukčija od niza rustikalnih kuća za odmor. Riječ je o jednostavnom dizajnerskom promišljanju u staroj jezgri istarskog sela Radetići.Šterna i stari istarski običaji bili su početna su inspiracija dizajnera pa je to u mnogočemu nametala interijeristička rješenja.

Kuću je zajedno sa svojim najbližima počeo uređivati prije tri godine. Zanimljivo je spomenuti kako su podovi dvorišta odrađeni industrijskom tehnikom poliranog betona imitirajući staru tehniku kojom se nekada gradila unutrašnjost istarskih šterni.U takvom je betonu izrađen jacuzzi/bazen, ali i svi opločnici.

U interijeru prevladaju sive nijanse, a sivilo interijera razbija moderni i starinski namještaj u prirodnim smeđim i bež tonovima. Sve je dekorirano starinskim bocunima koje je dizajner nabavljao na sajmovima antikviteta i prepoznavao u šarolikoj ponudi. Lusteri su u Radetiće, nakon dugog putovanja svojom poviješću, došli sa zagrebačkog Britanca, omiljene Borisove nedjeljne zagrebačke destinacije.

- Ne bismo se trebali sramiti naših starih predaka, već upotrijebiti sve njihove talente i znanja kako bismo opet oživjeli Istru kakva je nekad bila - sirova, lijepa, nenametljiva i u prirodnim bojama - ističe Boris Ružić, naglašavajući kako je poštivanje autentičnosti koncept koji nudi iskrenost, a jednostavno je primjenjiv u svakom interijeru i u svakoj regiji.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
23:52 10.05.2019.

Srednja žalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije