03.04.2020. u 07:00

Stari namještaj može se prepraviti u senzacionalne nove komade, ali treba znati koji

Prije nego što se odlučite baciti stari, dotrajali komad namještaja imajte na umu da bi se taj neugledni namještaj, uz malo truda, mogao transformirati u nešto posebno i jedinstveno. Bilo da je riječ o staroj fotelji ili kauču kojemu je potrebno zamijeniti tkaninu ili je pak riječ o starom stolu, stolcima, komodi koja treba novu boju, slobodno se prepustite izazovu i upustite se u maštovito preuređenje koje u velikoj mjeri možete napraviti i sami.

Bojiti možete ručno, električnom prskalicom ili lakom u spreju. U novije vrijeme popularan je shabby chic, a namještaj u ovom stilu uistinu je lako izraditi od već postojećeg starog pokućstva. Važno je znati pripremiti podlogu brušenjem i čišćenjem, a nakon toga nanijeti bijelu ili neku drugu nijansu pastelne boje koju možete patinirati. Mogućnosti su velike, a pogriješiti se ne može, samim time što ovaj stil odiše nesavršenošću.

Foto: Ankica Juričević
Antikni stilski namještaj skup je sam po sebi, stoga je očekivati da će i njegovo obnavljanje biti veći izdatak

Kada se (ne) isplati

Prije početka radova ustanovite u kakvom je stanju vaš namještaj i isplati li se uopće uređivati ga. Kako biste donijeli ispravnu odluku, uzmite u obzir stupanj oštećenja određenog komada. Ako je posrijedi samo dotrajala i izblijedjela boja, a drvo je zdravo, možete ga sami urediti uz minimalne troškove. U slučaju da je drvo već trulo ili da ima crva, investicija se ne isplati. Neke od tih problema mogao bi riješiti stručnjak, ali to je prilično skupa investicija. U tom slučaju bolje je kupiti novi komad namještaja.

Kada je potrebno tapeciranje stare garniture za sjedenje, dobro je izračunati cijenu dekor-materijala koja može biti prilično visoka kada je riječ o stilskom, antiknom namještaju. Ovakav je namještaj vrijedan pa su tako i radovi na njemu skuplji. Ako je pak riječ o komercijalnom novijem namještaju, u većini slučajeva tapeciranje se isplati s obzirom na to da se za ovaj stil koriste materijali koji se mogu naći po povoljnim cijenama.

Foto: Ankica Juričević

Jeftine presvlake

Jeftino rješenje može biti i kupnja ili šivanje presvlaka za stolce i sjedeće garniture. Danas se na tržištu može naći velik broj univerzalnih presvlaka ili se mogu naručiti točno po mjeri u specijaliziranim radionicama.
Imate li kuhinju koja je već svima dosadila, no još je čvrsta, bilo bi šteta izbaciti je. Zamjenom fronti (vrata i ladica) ili samim bojenjem dobit će novi izgled i svježinu. Na ovaj način vaša će investicija biti minimalna, a kuhinja će biti gotovo kao nova. Dodamo li k tomu i nove ručkice, izgledat će uistinu neprepoznatljivo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije