Mala škola uređenja

Iskoristite odbačene palete za izradu unikatnog i efektnog namještaja

palete
arhiva
22.05.2019.
u 09:47

Kako iskoristiti odbačeni materijal, savjetuje naša kolumnistica Ankica Juričević

Iako ih najčešće viđamo na gradilištima i u skladištima, drvene transportne palete mogu biti kreativno, funkcionalno, ali i vrlo jeftino rješenje za uređenje doma. Namještaj od paleta u trendu je već dulji niz godina, a slobodno možemo reći i to da njegova popularnost sve više raste. Zašto ne biste i vi uz malo kreativnosti, spretnosti i dobre volje i sami izradili namještaj i dekorativne elemente od paleta te tako znatno uštedjeli? Nema granica idejama kada je u pitanju izrada namještaja od paleta.

Foto: arhiva

Uživancija za ruke

Stoga, dobro je znati da ovakvim namještajem urediti možete bilo koju prostoriju doma. Mogućnosti su neograničene, a najčešće se mogu vidjeti stolovi, kreveti, kauči, fotelje i vrtni namještaj od paleta. Namještaj od paleta najbolje će se uklopiti u industrijski stil uređenja interijera, ali svojom originalnošću “podignut” će i svaki drugi prostor te mu dati jedinstvenost i poseban šarm. Moj je prijedlog da za izradu namještaja koristite europalete standardnih dimenzija 80 x 120 cm. Bolje su i kvalitetnije od drugih tipova paleta kojih ima više vrsta. Palete možete kupiti na skladištima građevinskog materijala po vrlo povoljnim cijenama, a ako želite, možete ih kupiti i nove. Cijene novih europaleta kreću se oko 370 kn po komadu, dok su rabljene znatno jeftinije, od 70 do 250 kn. Ako ste sretnik, možete ih naći čak i besplatno. Prednost je namještaja od paleta u odnosu na onaj izrađen od iverice čvrstoća, stabilnost i dugotrajnost, kakve su i same palete. Činjenica je da nosivost palete od tone do tone i pol to i potvrđuje. Sve što će vam biti potrebno za izradu namještaja od paleta jesu radni prostor, osnovni alat, palete, boja, malo strpljenja, vještine i puno ljubavi. Prvi je korak u izradi namještaja krojenje palete prema onome kakav namještaj želite. Zatim drvo dobro prebrusite, nakon toga obojite željenom bojom, a potom sklopite. Prednost je ovakvog namještaja i ta što ne morate paziti na pretjeranu preciznost u izradi.

Foto: arhiva

Prirodne boje kao izbor

Važno je samo dobro obraditi daske da ne bi bilo oštrih rubova. Ako želite, palete možete ostaviti u prirodnoj boji ili ih bojiti u bilo koju željenu boju. Sve ovisi o tome u kakvom je stilu uređena prostorija za koju je namještaj namijenjen. Kada budete birali boje, odlučite se za boju na bazi vode. Ove boje u prednosti su u usporedbi s uljanima zbog toga što su potpuno ekološki prihvatljive pa njima možete bojiti i namještaj namijenjen djeci. Osim toga, s njima je jednostavnije raditi jer ruke i kistove nakon rada možete oprati u običnoj vodi, bez razrjeđivača i drugih kemikalija. Prednost im je i to što se jako brzo suše.

Foto: arhiva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije