Zagrebački penthouse

Interijer u središtu grada sa zanimljivim rješenjima

stan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
01.05.2014.
u 00:00

Penthouse u novoj stambenoj zgradi u zapadnom dijelu Zagreba nastao je spajanjem dviju stambenih jedinica, a pred arhitekticom Ksenijom Sablić-Grgić bio je zadatak oformiti jedinstven, moderan i funkcionalan prostor. Iako za laike jednostavan zadatak, samo dobrim promišljanjem i novom organizacijom prostora bilo je moguće ispuniti sve uvjete i želje vlasnika. Pri tome se moralo paziti na zadane vertikale poput dimnjaka, instalacija te na nosive zidove. Tlocrtno je stan podijeljen na dnevni, otvoreni i spavaći dio.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– S obzirom na to da smo spajanjem dobili izdužen prostor, pojavio se dugačak hodnik koji je najčešće najdosadnija prostorija u stanu. Da bismo to riješili i cijelom prostoru dali dinamiku i zanimljivost, na podu hodnika parket je poprečno posložen da ga vizualno skrati i proširi. Dinamika je dobivena i postavljanjem unikatno izrađenih vrata, furniranih mat maslinovim furnirom te zanimljivom dispozicijom zidne rasvjete i rubno postavljenim stropnim ugradbenim lampicama – objašnjava arhitektica Ksenija Sablić-Grgić, direktorica projektnog ureda Studio Aksa.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Manje zahtjevno bilo je osmišljavanje samih prostorija, tim više što cijeli prostor ima dovoljno dnevnog svjetla koje dolazi sa svih četiriju strana svijeta. Centralni je dio stana dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Jedina je vizualna prepreka u tom prostoru dimnjak između dnevnog boravka i stola za blagovanje, koji je iskorišten za postavljanje otvorenog kamina. Taj kamin dao je svojevrstan interijeristički naglasak cijelom prostoru. Kuhinja je postavljena u obliku slova “U”, s jedne strane odmaknuta od zida kako bi se oko tog dijela moglo sjediti.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pri osmišljavanju spavaćih soba zahtjevi vlasnika bili su da roditeljska spavaća soba ima garderobu i vlastitu kupaonicu, a dvije dječje sobe zasebnu kupaonicu. I gostinska soba dobila je svoju intimnu oazu. Izuzev dječjih soba koje su po željama djevojaka jedna u ljubičastim, a druga u plavkastim tonovima, u cijelom prostoru prevladavaju bijela, bež i tamnosmeđa boja. Na podu cijelog stana postavljen je tamni orahov parket, a poveznica između podova i vrata tamni su dovratnici.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pločice na kaminu velikog su formata, a arhitektica se igrala postavljajući ih u različitim tonovima osnovnih boja u stanu. Velika pažnja posvećena je rasvjeti. Ona je djelomično ugrađena, dok su visilice nad stolom za blagovanje, kao i visilica u dnevnom boravku (Floral Panzeri) prave svjetleće skulpture. Dio je stropa u hodniku spušten, a uz ugradbene lampice po obodu stropa postavljena je linijska LED rasvjeta koja daje posebno ugodan vizualni dojam. Stan je opremljen namještajem provjerenih proizvođača. Veliki stakleni prozori zasjenjeni su samo roletama, dok je na podu dnevnog boravka, uz kožnatu garnituru postavljen čupavi krem sag. Živost prostoru daje mala privatna galerija slika.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
22:09 01.05.2014.

Dosadno i mračno.

QQ
qqriqrac
15:34 01.05.2014.

Ocjena 1

MA
malena30
15:00 23.09.2014.

stan mi se sviđa ;-) zanima me gdje su kupljeni stol i stolice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije