28.07.2021. u 10:36

Kako skladno i ukusno urediti dom u ovom popularnom i prozračnom stilu, koje komade namještaja i materijale odabrati te na što naročito trebate paziti...

Znamo da je Mediteran široko područje pa ovaj stil uređenja varira u skladu s geografskim predjelima, od naše Hrvatske, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Turske pa sve do sjeverne Afrike (Maroko).

Mediteranski stil uređenja mnogi od nas posebno vole bez obzira na to gdje živjeli, bilo na moru ili na kontinentu. Da biste uredili dom u ovom stilu, potrebno je unijeti sklad i ravnotežu između interijera te vanjskog svijeta. Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom, a inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga ćemo za uređenje doma u ovom stilu koristiti isključivo prirodne materijale.

Foto: Robert Demo

Južna Francuska (Provansa) poznata je po poljima lavande, maslinicima i vinogradima, pa se ovdje u interijeru najčešće koriste upravo boja lavande, pastelnoružičasta i žuta te tamnozelena i plava. Grčka je poznata po svojoj jarkoplavoj boji u kombinaciji s čisto bijelom koja asocira na more i kamen. Zidovi su najčešće bijeli, stolarija i neki drugi elementi (posude za cvijeće) izrazito su plavi pa djeluju dojmljivo i efektno.

Sjevernoafričkim predjelima dominiraju pijesak i stijene pa je terakota najzastupljenija kao podna obloga, a osim toga i u kombinaciji s drugim bojama (tirkizna, narančasta, zlatna, roza...) tvori jednu cjelinu u interijeru. Za španjolski stil mogli bismo reći da je spoj europsko-mediteranskog i marokanskog. Kod nas se pod mediteranskim stilom podrazumijeva korištenje grubo obrađenog autohtonog kamena kao podne i (ili) zidne obloge te drva u kombinaciji s dekorativnim elementima plave i bijele. Odlučimo li se za drvene podne obloge, najbolji zbor bit će veće daske grubo obrađenog drva koje možete ostaviti u prirodnoj boji drveta ili ih obojiti u bijelo.

Foto: Robert Demo

Pored drvenog namještaja koristi se još i onaj od kovanog željeza te pleteni od prirodnog ratana ili trstike. Dekorativne tkanine također su od prirodnih materijala (pamuk i lan), a najčešće u bijelo-plavoj kombinaciji uz dodatak crvene, pa ga zbog toga nazivamo još i mornarski stil uređenja doma. Dekorativni predmeti u ovim bojama izrađeni od prirodnih materijala vrlo su popularni u novije vrijeme te se lako mogu naći i na našem tržištu.

Najčešće su to ukrasi izrađeni u raznim oblicima inspirirani morem i brodovima. Tepih u pravilu gotovo da se i ne koristi, dok je moguća izvedba jednobojnog pamučnog ili onoga izrađenog od bambusa. Zidovi mogu biti ukrašeni slikama s morskim motivima, a postavite li i tapetu u ovom stilu barem na jedan zid, zasigurno nećete pogriješiti. Za mornarski stil mogli bismo reći da je zbog sklada boja i materijala izrazito oku ugodan, elegantan i profinjen.

Posebnu važnost dajte uređenju terase kako bi vaš interijer i eksterijer tvorio jedan kompletan mediteranski ugođaj. Ne zaboravite biljkama kao što su limun, oleandar ili ružmarin upotpuniti mediteranski ugođaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije