ZA SVAČIJI UKUS

Inspirirajte se: evo 3 prijedloga kako impresivno postaviti blagdanski stol

blagdanski stol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.12.2014.
u 09:48

Detalji su važni jer odaju stil, a razveselit će i goste. Ove godine slobodno pretjerajte s njima

Sjaj svijeća, blještavilo ukrasa i zveckanje kristalnih čaša kulisa su blagdanskog ugođaja u domovima. Advent, vrijeme pripreme za Božić te pripreme za Silvestrovo, gotovo su poput petog godišnjeg doba u kojem je uređenje doma u središtu pozornosti. Nakon velikog pospremanja “presvlačimo” ga u blagdansko ruho. Vrijeme je to u kojem smijemo pretjerati u svemu pa i u kićenju. Zlatno, srebrno, crveno, šareno... staro ili novo, bili to posve simbolični ukrasi ili raskošna izdanja, što god odabrali, ne možete pogriješiti.

Donosimo vam tri prijedloga izgleda blagdanskog stola: elegantan, veseo i šik te rustikalan. Inspirirajte se i potrudite da ove godine vaš stol zablista u najljepšem blagdanskom ruhu. Posuđe, dekore i delicije za ovaj editorijal nabavili smo u trgovinama: Home Sweet Home, Sia Home, Lonci&Poklopci, Sol i Papar, Art interijeri, Bonkulović te u Galeriji vina Miva.

ELEGANTAN
Crveno i blagdani vole se javno, baš kao i zlaćani tonovi, pa s tim kombinacijama ne možete pogriješiti. Zavirili smo u nekoliko zagrebačkih trgovina sjajno opremljenih dekoracijama za dom, odabrali i složili za vas nekoliko prijedloga kako urediti interijer u tim bojama. Stol na kojem će se okupiti obitelj središnje je mjesto doma, dakako uz okićenu jelu. Ako inače nemate stolnjak na stolu, trenutak je da ga izvučete, ispeglate i postavite kao podlogu na kojoj ćete složiti sve što predviđa stara škola – od svijeća, pribora za jelo, tanjura, čaša i ukrasa. Dakako, blagdani su puno više od prigode da se izvuku i ulašte bakin porculan, obiteljska srebrnina ili kristal, no, učinite li dom ugodnom kulisom, domaćini i gosti osjećat će se ugodnije. Način na koji ćete to učiniti predstavit će vas kao domaćina pa stoga pomno odaberite boje, a dekore prilagodite uzrastu gostiju. Priložite li uz svaki tanjur detalj kojim gostu dajete na važnosti, bit će to pun pogodak, pa makar to bila i samo kartica s imenom.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

VESEO I ŠIK
Napravite malu inventuru po kutijama s dekoracijom kako biste izbjegli zamku kupnje svega što vam se sviđa – a sviđa vam se baš sve u izlozima trgovina. Kad procijenite u kakvom su stanju prošlogodišnji ukrasi, osmislite koncept i nadopunite ga detaljima. To mogu biti samo girlande od staklenih perlica ili zanimljivi svijećnjaci ili samo komplet platnenih ubrusa. Ako im pak želite dati dodatni štih, svežite ih ukrasnim vrpcama ili nataknite ukrasne prstenove. Ako je vaš odabir moderno uređenje stola, neka ga prati posuđe i pribor modernih linija. Dobro ga ulaštite i složite na neformalan način. Izbjegavajte hladne boje poput plave i crno posuđe. Ako je riječ o manjem društvu ili o gurmanima koji se dobro poznaju, dodajte na stol poneki komad posuđa koji će stvoriti opušteniju atmosferu i potaknuti interakciju među gostima. Pripremite fondue, mesni, sa sirom ili čokoladni, za druženje koje će potrajati i zabaviti vas. Za poznavatelje sira servirajte platu i noževe za rezanje, mazanje ili lomljenje. Ako imate mjesta u stanu, bilo bi dobro da imate kolica za serviranje kako bi domaćici ili domaćinu bilo lakše.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

RUSTIKALAN
Nedostaje samo kamin i miris drva koje u njemu pucketa. U vrijeme adventa i blagdana lijepo bi bilo pronaći više vremena za obitelj i prijatelje. Kutak za druženje može postati bilo koji dio doma u kojem se okupite, a sa svega nekoliko detalja učinit ćete ga toplim i šarmantnim. Skuhajte dobar čaj ili punč, za najmlađe kakao, odrežite komad kolača i – razgovarajte, uživajte, dijelite... Fotelju, barem za blagdane, preselite bliže božićnom drvcu, a mali ukrasni jastuci, koji po želji mogu biti u bojama, dat će svakom domu toplinu te atmosferu učiniti intimnijom. Dekice od mekanih i podatnih materijala, osim što su zanimljiv dar, vrlo su praktične. Nemate li u domu jelu, obilježite barem jedan kut detaljem poput vijenca od borovine ili nekom prigodnom figurom. Servis za čaj može postati servis za punč, a ako ste ljubitelji ovakvih druženja, izbor je zaista vrlo velik. Imate li djecu, uključite ih u uređenje doma i zadajte im zadatke te potaknite da neke od svojih ideja izrade sami.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije