Isprobajte!

Imamo savršeni recept za uklanjanje mrlja s tepiha u kućnoj radinosti

čuvpavi tepih čišćenje
Thinkstock
26.03.2021.
u 11:10

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suho, s pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom posljednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lijepiti više prljavštine

Nekoć vrlo popularni u 70-ima, čupavi tepisi vratili su u modu i sastavni su dio gotovo svih domova – ponajviše dnevnih boravaka i blagovaonica, ali i hodnika te spavaćih soba i kupaonica. ‘Čupavci’ se dobro uklapaju ne samo u klasične, retro nego i moderne, minimalističke interijere. Riječ je o detalju koji ima veliku moć u interijeru i može ga posve izmijeniti, dati mu novi štih, osvježiti ga. Osim praktične funkcije utopljavanja prostora i zaštite podnih obloga, svaki tepih je istovremeno i ukras interijera. Kako bi potpuno došao do izražaja, nemojte kupovati čupavac koji ćete podvlačiti pod namještaj – puni efekt postići ćete ako se ovakva vrsta tepiha vidi u cijelosti.

Foto: pixabay

Bitno je dobro isprati

Dobro je kod čupavih tepiha što daju i mekoću i toplinu prostoru te što je njihov cjenovni raspon doista golem – možete ih nabaviti i za nekoliko stotina kuna ili pak nekoliko tisuća, ovisno o vašim mogućnostima. Cijena naravno ne ovisi samo o proizvođaču i dimenzijama tepiha nego i o njegovu sastavu – što je kvalitetniji materijal, cijena mu je veća. Tako ćete za vunene morati svakako izdvojiti više nego za one primjerke od umjetnih materijala.

čuvpavi tepih čišćenje
1/11

Dobro je znati da su sintetički čupavi tepisi napravljeni najčešće od antistatičkih i antibakterijskih vlakana što ih čini jednostavnim za održavanje i čišćenje jer ne privlače prašinu, a usto su i “zdraviji”. Uz redovito usisavanje, potrebno je povremeno čišćenje, koje možete obaviti i sami kod kuće. Naravno, najbolje je odnijeti ga u servis za čišćenje, ali ako niste u financijskoj mogućnosti, učinite to sami. Idealno bi bilo da ga prije bilo kakvog čišćenja istresete, ali to si mogu priuštiti samo oni koji imaju dvorište. Iako, dobar dio starijih zgrada u stražnjem dvorištu ima i metalnu šipku za “klofanje” tepiha.

Foto: pixabay

Ako imate čupavi tepih od sintetičkih vlakana, možete ga prati kako želite – na suho, s pomoću rastvora ili šmrka vode. U ovom posljednjem slučaju pazite da ga dobro isperete jer će se na tepih u tom slučaju lijepiti više prljavštine. Ako je riječ o vunenom tepihu, preporučuje se suho pranje specijalnim prahom ili granulama kojima se pospe cijela njegova površina koju ste prethodno dobro usisali i očistili od viška dlaka, tj. otpadnutih vlakana. Sredstvo se ostavi neko vrijeme te se opet usisa. Ali, neće se ništa dogoditi ni ako ga operete vodom u kojoj je rastvoren deterdžent za tepihe, odnosno pjenom. No, manje štete ćete nanijeti ako to učinite parnim čistačem, a usput ćete očistiti i mrlje i uništiti bakterije. I ono što je vrlo bitno – proizvođači preporučuju da se čupavi tepisi operu dva puta! Osim mrlja, problem s tepisima su grinje, a gotovo sve možemo ukloniti s malo truda i nekoliko korisnih pomagača.

Foto: pixabay

Napravite sami otopinu

Pripremite otopinu od vode i bijelog octa, pomiješajte ih u jednakim omjerima pa njome poprskajte mrlje i ostavite 10-ak minuta. Nakon toga mrlju iščetkajte. Pomoći može i mineralna voda. Postupak je isti. Za manje mrlje možemo koristiti i sredstvo za pranje posuđa, a nakon trljanja to mjesto treba dobro isprati mlakom vodom. Dobar pomagač u borbi s mrljama je i soda bikarbona. Pospite je na mrlju i stavite nekoliko minuta, a onda sodu usišite. Želite li tepih samo osvježiti, možete to učiniti vodom u koju ste nakapali limun i pa prođite cijeli tepih lagano ga četkajući. Dobro je i znati kako su i drage plišane igračke često pune prašine i grinja. Dobro ih je s vremena na vrijeme oprati ili staviti u zamrzivač na nekoliko sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije