Atraktivan eksterijer

Idealno vrijeme za gradnju bazena uz dobivanje poticaja

bazeni
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/9
23.05.2016.
u 12:30

Početna je cijena trajnog bazena, ako ga grade profesionalci, 10 tisuća eura - najjeftiniji su montažni, a najskuplji betonski

Ako ste među onim sretnicima koji imaju prostora i novca za gradnju bazena, sada je pravo vrijeme za tu investiciju. No, prije samog početka gradnje najbitnije je točno definirati kakav bazen želite.

- Nemate li namjeru bazen koristiti tijekom zime, jednostavno se odlučite za vanjski bazen. Tijekom vrućih proljetnih dana bazen se može koristiti za odmor i opuštanje svako poslijepodne ili tijekom vikenda odnosno slobodnih dana. Iako se vanjski bazeni upotrebljavaju većinom tijekom ljeta, sezonu kupanja može se produžiti upotrebom bazenskih kupola ili dogrijavanjem vode uz kombinaciju s termopokrivačem. Po tehnologiji gradnje i upotrebi materijala razlikujemo više vrsta bazena kao: betonski bazeni, poliesterski bazeni, bazeni s folijom (LINER), montažni bazeni, INOX bazeni, objašnjavaju iz tvrtke Bazenska trgovina, dodajući kako su montažni bazeni oni koji se mogu kupiti u prodajnim centrima i koji omogućuju postavljanje bazena za vrlo nisku cijenu.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Odaberite pravi za sebe

Većinom su sastavljeni iz limene konstrukcije i unutarnje obloge iz PVC folije. Ovakav slobodnostojeći bazen moguće je postaviti za nekoliko sati i odmah uživati u vlastitom kupalištu. Klasični “liner” bazen može biti sagrađen od betona, betonskih blokova ili može biti sastavljen iz ojačanih pločastih elemenata. Poliesterski bazeni se većinom ukopavaju u tlo. Zbog izuzetno lijepih oblika i glatkih zaokruženih rubova, jednostavnosti ugradnje i održavanja, te dugog vijeka trajanja, poliesterski bazen je pravi izbor za kućni bazen.

Prije dolaska novih i jeftinijih tehnologija izgradnje bazena, bazeni su se gradili od betona. I danas vrijedi da su najbolji (i najskuplji) betonski bazeni, iako se svaka greška pri projektiranju i gradnji kasnije skupo naplaćuje.

Najnoviji način gradnje bazena je izrada bazena iz plemenitog čelika. Glavna prednost ovih bazena je u izuzetno izdržljivom materijalu i mogućnosti izrade prema narudžbi. Okvirna procjena cijene gradnje bazena jedno je od najčešće postavljanih pitanja, a na koje je vrlo teško odgovoriti. Jednostavno zato što kvaliteta i oprema bazena znatno variraju u cijeni.

Foto: pixabay

Kako do sredstava

Osim toga i samo količina opreme u bazenu utječe na cijenu. Općenito vrijedi, da za manje od 10.000 EUR + PDV gotovo da i nije moguće izgraditi normalni kućni bazen. Ministarstvo turizma i ove godine sufinancira gradnju bazena. Prijaviti se možete do 31. svibnja, a uz prijavu, u kojoj mogu sudjelovati i fizičke osobe, potrebno je predati i obaveznu sljedeću dokumentaciju: geodetski nacrt, glavni projekt koji sadržava i točan troškovnik radova.

Za bazene koji su sagrađeni potrebno je dostaviti projekt izvedenog stanja te fotodokumentaciju.

>>Najbolje od mediteranskog stila u više od 1000 četvornih metara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije