Mala škola uređenja

Iako zvuči nemoguće, spoj modernog i rustikalnog dobitna je kombinacija

Shutterstock
19.04.2022.
u 06:02

Ako u vašem domu ima puno minimalističkih elementa, osobito bijelih, unošenjem elemenata u rustikalnom stilu možete ga i te kako učiniti toplijim i ugodnijim

Mnogi ljubitelji modernog, minimalističkog stila uređenja postaju pomalo prezasićeni sterilnošću i jednoličnošću u svojem domu. Što dulje borave u takvom prostoru, primjećuju da mu nedostaju šarm, osobnost i toplina. Jeste li i vi u sličnoj situaciji? Ako jeste, možda želite, a ne znate kako utopliti svoj dom, koje elemente promijeniti, dodati ili oduzeti te odakle početi.

Foto: Shutterstock

Tajna uspješnog uređenja leži u tome da je potrebno napraviti balans kontrastnim detaljima modernog i rustikalnog stila. Dakle, potrebno će biti unijeti samo neke elemente rustikalnog u već stvorenu modernu bazu da bi vizualni dojam i ugođaj u prostoru bio posve drukčiji. Isto pravilo vrijedi i ako je vaš dom prenatrpan teškim rustikalnim predmetima.

Rasteretite ga i stvorite od njega prostor s “karakterom” dodatkom modernih elemenata ravnih linija. Bez obzira na to koji stil je bazni, moderni ili rustikalni, važno je znati uzeti samo najbolje elemente od oba stila. Svaka prostorija u vašem domu, manje ili više, podnosi kombinaciju modernog i rustikalnog stila. Posebno lijepo izgledat će moderna kuhinja kojoj dodate rustikalne elemente.

Foto: Shutterstock

Primjerice, ako je baza vašeg prostora moderna, ravnih linija, utoplite je dodatkom masivnog rustikalnog, grubo obrađenog blagovaoničkog stola. Također, prostoru možete dodati još od dva do tri rustikalna elementa kako bi se dobila ravnoteža u interijeru. Imate li stari rustikalni krevet, smjestite ga u spavaću sobu sa svim ostalim modernim elementima. Stari krevet bit će dovoljan element za postizanje topline i šarma u prostoru. U spavaću sobu nemojte dodavati nikakve druge rustikalne elemente da ne biste pretjerali.

Foto: Shutterstock

S druge strane, vidljive drvene grede u rustikalnom prostoru stvaraju posebno ugodnu i toplu atmosferu u interijeru pa ih stoga arhitekti i dizajneri interijera izrazito vole i trude se zadržati ih u moderno preuređenom prostoru. Ako ste i vi sretnik te imate vidljive stare grede u svojem domu, istaknite ih tako što ćete ostatak interijera urediti moderno i bez previše detalja. Najbolje će tako stare grede doći do izražaja i biti fokus u prostoru.

K tomu dodajte modernu rasvjetu (visilice) i rezultat će biti fenomenalan. Nema određenih pravila kako ćete urediti svoj dom da se osjećate dobro u njemu, no važno je znati da nikada ne prenatrpavate i ne zagušujete prostor stvarima. Rasterećenost, lakoća, svježina i dobar balans između novog i starog tajna je uspješno uređenog doma. Osim toga detalji koji za vas imaju posebnu emotivnu vrijednost trebali bi svakako naći svoje posebno mjesto u domu. Na kraju krajeva, dom mora biti vaša oaza u kojoj ćete se osjećati ugodno, sigurno i zaštićeno. Vaš dom neka bude odraz vas samih i ogledalo vaše osobnosti.

1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije