Luksuz

Čudo arhitekture: Hotel koji je projektirala i dizajnirala Zaha Hadid otvoren u Dubaiju

Foto: Laurian Ghinitoiu
1/4
08.05.2020.
u 10:00

Opus se proteže na površini od 84.300 metara kvadratnih, a sastoji se od dva tornja koji su međusobno povezani mostom na visini od 71 metra. Zanimljivo je da je usred hotela rupa koja pruža jedinstven pogled na grad

Krajem travnja u Dubaiju je otvoren hotel Me Dubai Opus - jedini hotel na svijetu čiju arhitekturu, dizajn i unutarnje uređenje potpisuje preminula arhitektica Zaha Hadid. Rješenje je investitorima bilo predstavljeno još 2007. i nakon 13 godina gradnje ova spektakularna građevina spremna je za prve goste.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Opus se proteže na površini od 84.300 metara kvadratnih, a sastoji se od dva tornja koji su međusobno povezani mostom na visini od 71 metra. Zanimljivo je da je usred hotela rupa koja pruža jedinstven pogled na grad.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Zanimljivo je da je ovo jedini hotel koji je Zaha u potpunosti dizajnirala. Ona je obično radila arhitekturu, ali kad govorimo o Opusu, sve nosi njezin potpis, svaka soba  - objasnio je  Christos Passas, direktor tvrtke Zaha Hadid Architects.

Ovaj hotel pun je posebnosti, a možda najzanimljivija odnosi se na njegovu vanjštinu. Naime, umjesto klasične fasade, zgrada je obložena s više od 4 tisuće staklenih ploha koje tijekom dana reflektiraju nebo, sunce i vizure grada. Svaki panel opremljen je LED rasvjetom koja omogućuje gostu personalizaciju sobe.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Zanimljvo je, i važno napomenuti, kako je i sav namještaj u hotelu djelo preminule arhitektice. Svaka hotelska soba opremljena je "Vitae" kupaonskom kolekcijom koju je Zaha Hadid dizajnirala 2015. za Noken Porcelanosa. Hotel ukupno ima 74 sobe i 19 apartmana, urede, restorane, kafiće...

1/4

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije