Sezona grijanja

Grijanje ne mora biti udar na kućni proračun. Evo kako uštedjeti!

grijanje radijator
Foto: Thinkstock
1/5
03.10.2019.
u 07:42

Saznajte sve o različitim metodama grijanja te kako odabrati pravu za sebe kako biste što više uštedjeli

S hladnim valom koji je stigao, dolazi i do povećanja troškova u kućnom budžetu. Razlog tome je, dakako, grijanje, mnogima najskuplja stavka kada su u pitanju računi. Stoga smo se potrudili pokazati vam sve opcije kada je u pitanju grijanje doma, objašnjavajući koja je bolja za koji prostor te donoseći savjete kako da uštedite. Dakako, bitna stavka je i očuvanje okoliša, na koji mnogi zaboravljalju. Posljednih godina pravi bum doživjelo je solarno grijanje, međutim važno je reći, da, kada govorimo o solarnim toplinskim sustavima, oni imaju nekoliko namjena. Prije svega to je grijanje potrošne tople vode, ali i potpora niskotemperaturnom površinskom grijanju i grijanje bazenske vode. Na ovaj način moguća je ušteda energije do 70% godišnje u solarnim toplinskim sustavima za pripremu potrošne tople vode te ušteda energije 20-30% godišnje u solarnim toplinskim sustavima z potporu niskotemperaturnom površinskom grijanju.

Foto: pixabay

U skladu s prirodom

Još jedna, sve popularnija vrsta grijanj, jest grijanje na pelete. Riječ je o biomasi, odnosno obnovljivom izvoru energije. Peleti su i ekološki prihvatljivo gorivo jer se pri sagorijevanju u atmosferu otpušta samo onoliko CO2 koliko ga je drvo primilo tijekom života u procesu fotosinteze, što znači da upotreba peleta ne narušava prirodnu ravnotežu okoliša. Koriste se kao izvor topline za centralna grijanja i pripremu potrošne tople vode. Dobro je znati da 2kg peleta zamjenjuje 1 litru lož ulja, a kilogram peleta je 4 puta jeftiniji od litre lož ulja, grijanje na pelete je 2,5 puta jeftinije od grijanja na električnu energiju, sustav grijanja na pelete je u potpunosti automatiziran.

Kada pak pričamo o štednim kućama, neizostavne su dizalice topline (toplinske pumpe), odnosno uređaji koji omogućavaju prijenos topline s jedne lokacije niže temperaturne razine (toplinski izvor) na drugu lokaciju više temperaturne razine (toplinski ponor), koristeći mehanički rad.

Foto: pixabay

Podno grijanje kao hit

Osim za grijanje prostora, dizalice topline se mogu koristiti i za hlađenje, pripremu potrošne tople vode, ventilaciju i klimatizaciju. Svakako je bitno za reći da su dizalice topline izvedba u grijanju ili hlađenju koja je ekološki prihvatljiva i energetski učinkovita. Naime, dizalice topline koriste toplinu zemlje, zraka ili vode u svom radu, a to su sve obnovljivi izvori energije. Dakako, kada pričao o grijanju, nemoguće je zaobići plin. No, važno je reći da oni koji imaju plinske kondenzacijske uređaje troše 20% manje plina, imaju manje toplinske gubitke, koriste niže temperature ogrjevne vode... Posljednjih godina pak je pravi hit podno grijanje. Riječ je o niskotemperaturnom površinskom grijanju koje se može izvesti i kao zidno i kao stropno.

Sustavi podnih grijanja su kompatibilni sa sustavima koji koriste obnovljive izvore energije. Maksimalna temperatura poda je 29°C, ovim grijanjem ostvaruje se najbolja termička udobnost, ravnomjerno se raspoređuje toplina u prostoru, ušteda u odnosu na radijatorsko grijanje je oko 12% i ne narušava se estetski izgled interijera.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
22:03 05.10.2014.

ovo je članak savjeta tipa "napravite avion od limenki coca-cole". jedini korektan savjet je "angažirajte stručnjaka da ne bacate brdo novaca uludo", gdje se skupe greške ne mogu više ispraviti u cca 15 godina vijeka trajanja sustava bez financijski vrlorlo teških dodatnih investicija. to je kao da želite kupiti limuzinu a greškom kupite kombi... i još gore, kombi možda nekom i uspjete prodati ali pogrešan sustav grijanja ugrađen u stan/kuću sigurno ne možete nikome.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:12 03.01.2019.

Pelete su se pojavile prije 10 godina i od tada su poskupile jedno 5 puta. Od svega navedenog valja uzeti ozbiljno jedino dizalice topline.

JD
john.drum.501
10:22 03.10.2019.

Jedan od glupljih članka. Podno grijenje podiže prašinu i nije dobro. Kada se kroisti nafta, onda država ima največe namete na naftu koja je u principu jeftina, ali ne sa našim nametima. Drva su isto postla skupa za naše uvjete jer niste u Kanadi, U.S.... To je preuzeo Antabak zato od previše drva nemama niti za stolare,.. Sjetite se da smo svoje drvo uvozili daske iz slovenije. A najzdravije je na drva jer ne isušuju toliko zrak, a uštede zabrtvljenim plastičnim prozorima, razvijenije zemlje izbacuju. Zrak je potreban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije