uredan dom

Genijalan način za čišćenje kupaonice koji morate isprobati

kupaonica kada
Shutterstock
14.04.2021.
u 10:26

Površine poput umivaonika, WC-a, kade i tuša mogu vremenom skupljati bakterije, naslage tvrde vode, plijesan i kamenac, tako da je presudno redovito čišćenje kupaonice

Kupaonica je, uz kuhinju, dio doma u kojem nikad ne treba odgađati čišćenje. Za razliku od dnevniog boravaka ili spavaćih soba, kupaonice su izložene većoj količini prljavštine, prašine i ustajale vode. Površine poput umivaonika, WC-a, kade i tuša mogu vremenom skupljati bakterije, naslage tvrde vode, plijesan i kamenac, tako da je presudno redovito čišćenje kupaonice. Opće prihvaćeno nepisano pravilo je da kupaonicu detaljno treba čistiti jednom tjednom, a neke dijelove i češće, ovisno o tome koliko često se kupaonica koristi.  

Foto: screenshot/facebook

Kako očistiti umivaonik 

Bez obzira imate li viseći ili umivaonik na ormariću, on je često prva instalacija koju vidite prilikom ulaska u kupaonicu. A umivaonici se ne mogu sakriti iza zavjese za tuširanje. Stoga ih treba održavati čistima i sjajnima.  Očistite umivaonik u kupaonici  sredstvom za čišćenje ili mješavinom octa i vode (jedna šalica octa na jednu šalicu vode). Za tvrdoglavu prljavštinu ribajte umivaonik u kupaonici blago abrazivnim sredstvom za čišćenje ili pastom od sode bikarbone i vode. Ocat dobro djeluje za uklanjanje sapuna. Osušite sudoper mekanom krpom da zadrži sjaj.  Kako bi umivaonik dulje ostao čist, nakon svakog korištenja ga prebrišite suhom krpom.

Foto: Promo

Kako očistiti slavinu 

Sapun, voda i krpa za čišćenje obično su sve što trebate za čišćenje kupaonske slavine. Neke završne obloge, poput mesinga, treba čistiti samo vodom i mekom krpom. Čak i kod zaštićenih završnih obloga, poput kroma ili nehrđajućeg čelika, izbjegavajte ribanje četkicama s tvrdom dlakom ili abrazivnim spužvama, jer bi to moglo oštetiti završnu obradu slavine. Nakon čišćenja površine obrišite je čistom i suhom krpom kako biste ublažili sjaj i spriječili pojavu vodenih mrlja. Za jaku prljavštinu koja se neće povući samo sapunom, pokušajte očistiti slavinu kupaonice otopinom od 1 šalice octa na 1 šalicu vode. Da biste očistili rubove slavine, četkicom za zube nježno očistite prljavštinu. Mala količina sode bikarbone s nekoliko kapi vode također može pomoći očistiti tvrdoglave mrlje ili nakupine oko slavine.

Foto: Shutterstock

Kako očistiti kadu

Porculanske ili keramičke kade treba čistiti općim sredstvom za čišćenje, octom i vodom ili pastom od sode bikarbone i vode. Nikada ne koristite nerazrijeđeni izbjeljivač na porculanskoj kadi. Nerazrijeđeni izbjeljivač može ukloniti završni sloj s porculana. Akrilne kade i stakloplastične kade nemaju pore u sebi, pa ih je lako održavati čistima s malom količinom sapuna i vode. Obrišite površinu kade mekom krpom za kontinuirano održavanje. Ako vi ili netko iz vašeg domaćinstva koristite ulja za kupanje, obrišite kadu odmah nakon kupanja kako biste izbjegli nakupljanje masnoće.

Foto: pixabay

Kako očistiti glavu tuša

Najbolji način čišćenja tuševa ovisi o materijalu. Da biste uklonili kamenac s tuševa od kroma ili nehrđajućeg čelika napunite plastičnu vrećicu bijelim octom. Pričvrstite gumicom preko glave za tuš. Pričekajte jedan sat, a zatim uklonite vrećicu i uključite tuš kako biste isprali ocat i talog. Polirajte mekom krpom. Za uređaje s uljem utrljane brončane ili mesingane završne obrade, često se preporučuje da za čišćenje koristite samo vodu.

Kako očistiti zahod 

Da biste očistili WC, pošpricajte vanjske dijelove sredstvom za čišćenje opće namjene ili mješavinom octa i vode. Obrišite. Koristite blago sredstvo za čišćenje za čišćenje površine WC školjke. Dezinficirajte školjku ribanjem antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Obrišite kapljice ili kapljice na okolnom području mekom suhom krpom. Najbolji način čišćenja WC-a uključuje dezinfekciju cijele površine kako bi se uklonili svi virusi, bakterije ili rast plijesni koji se tamo zadržavaju. Srećom, ovo ne mora biti dosadan ili grub zadatak.Trebali biste očistiti i dezinficirati zahod otprilike jednom tjedno, ovisno o učestalosti korištenja, ili češće ako je netko u  kućanstvu bolestan. Čišćenje zahoda započinje uklanjanjem vidljive prašine i prljavštine. Važno je očistiti područje prije dezinfekcije kako biste bili sigurni da dezinficijens može učinkovito eliminirati klice na površini.

kupaonica kada
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije