Dašak povijesti

FOTO Zavirite u staru vilu obnovljenu za luksuzan odmor

FOTO Zavirite u staru vilu obnovljenu za luksuzan odmor
Foto: Dom i vrt
1/8
06.09.2013.
u 00:10

Ruševina građena u Ročkom polju potkraj 19. stoljeća danas je luksuzna kuća za odmor

Pobjeći barem vikendom od gužve i uživati u sasvim drukčijem okruženju, tišini i mirisima prirode, družiti se s ljudima koji rado odšetaju u šumu po šparoge te uživaju u pripremi domaće istarske hrane i domaćeg kruha, bila je želja Opatijca Bernarda Kuzmića, a njegov se san polako počeo ostvarivati kad je pronašao staru zapuštenu kuću u centru Ročkog polja.


Ruševina iz daleke 1880. godine, iz koje je posljednji stanovnik otišao prije 60-ak godina, bila je gotovo obrasla u drač i šipražje, ali njezin novi vlasnik lako je posložio idejni projekt i hrabro krenuo u temeljitu adaptaciju.
Očuvana autohtonost
Značilo je to uvesti sve nove instalacije, urediti krovište i kupaonice, ali i svaku intervenciju u prostoru napraviti tako da se sačuva autohtonost i tlocrtna izvornost. Kuća od 140 četvornih metara po potrebi funkcionira kao jedinstven prostor koji može biti podijeljen u dvije zasebne cjeline.

Otvaranjem kliznih stijena eksterijer i interijer postaju jedinstven prostor

U prizemlje kuće smještena su dva dnevna boravka, kuhinja i kupaonice, a drvene stube vode u spavaonice.
– Svaka intervencija morala je imati svoje opravdanje, a da bi se sačuvala originalnost stare istarske kuće, sačuvali smo njezino staro ognjište koje je i danas u funkciji, kamene svodove, gredišta i karakteristične male prozore. Čak i ono što smo morali napraviti novo, radilo se po “onom starom” – otkriva njezin vlasnik Bernard Kuzmić. Nakon postavljanja kostura Bernard se prihvatio potrage za starim originalnim namještajem i predmetima koji zorno oslikavaju nekadašnji istarski način života.

Odmor uz ribnjak ili bazen uz bogate mirise prirode

Njegov glavni “šoping-centar” bila su sela u kojima se prije 20-ak godina još ponešto i moglo naći, ali i smetlišta i buvljaci. Većinu skupljenih stvari trebalo je i restaurirati. Činio je to Bernard Kuzmić sam, ali i uz pomoć svojih brojnih kreativnih prijatelja. Zanimljivo je primijetiti da su neki predmeti dobili sasvim nov život i novo uporabno značenje. Tako se ono staro i luksuz koji zahtijeva današnji stil života uspješno nadopunjuju.
Luksuzan eksterijer
Paralelno s uređenjem interijera počeo se uređivati i okoliš. Velika okućnica dopuštala je ostvarenje svih vlasnikovih želja pa je uz kuću napravljen zanimljiv i vrlo raznolik vrt u kojem dominiraju perunike, različite trave, cvijeće...

U raskošnom vrtu prednost imaju autohtone biljke

U vrtu se može pronaći i poneka egzotična biljka, ali prednost ipak imaju autohtone. Posebni štih eksterijeru daju i dva ribnjaka s ribicama, kornjačama i božanstvenim lopočima, a dah luksuza bazen, sunčalište, terase, sjenica uz vanjski roštilj...

Strpljivi kolekcionar Bernard Kuzmić godinama obilazi sajmove i istarska sela u potrazi za starim stvarima

Tako uređena dobila je ime “Vila Perunika”, a uskoro je počela privlačiti i brojne poglede pa je sasvim neplanirano dobila i prve goste. I tako već 10 godina, a u nju se zaljube svi koji vole prirodu, odmor podalje od gužvi na istarskim plažama, ali i blizinu svih istarskih gradova.

NE PROPUSTITE: FOTO Ovako izgleda dom iz snova kada se spoje tradicija i moderno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije