U srcu Zagreba

FOTO Zavirite u stan Ivice Propadala – 200 kvadrata muškog luksuza!

FOTO Zavirite u stan Ivice Propadala – 200 kvadrata muškog luksuza!
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
15.03.2013.
u 00:56

Stan je pozornica, scena na kojoj se događa život – kaže Propadalo

U srcu grada, stotinjak koraka od Malog placa, u prostoru u kojem se prije dvadesetak godina krojila odjeća za zagrebačke šminkere, svoj umjetničko-dizajnersko-glazbenički kutak uredio je Ivica Propadalo. Iako je riječ o prostoru kakav bi svaka žena poželjela za svoj dom, Propadalov stan od prvog do zadnjeg detalja muški je stan, a ništa u njemu nije kupljeno, već rađeno po mjeri. Štoviše, i sam vlasnik potpisuje dizajn i izradu većine komada.

Pravu kvaku znaju prijatelji

– Gotovo dvije godine živio sam u ovom prostoru dok je bio derutan i posve prazan te sam za to vrijeme planirao što ću s njim napraviti i postupno ga gradio. Eto, danas je to dom po mojoj mjeri, u kojem se dobro osjećam i koji rado otvaram prijateljima. Zapravo, oni koji dolaze točno znaju koja je prava kvaka na vratima – pokazuje nam Propadalo vrata stana u dvorišnoj zgradi u Medulićevoj ulici koja je “okitio” s dvadesetak kvaka i ključeva svih boja i veličina.

Gostima koji su dobrodošli, dodaje, jednom pokaže koja je prava... U Ivičinu stanu, čini se, nestali su svi zidovi koji bi ga dijelili na prostorije.

– Stan je pozornica, scena na kojoj se događa život – kaže Propadalo i sa smiješkom otkriva kvake na dijelovima zidova koje zapravo vode u skrivene kutove stana – zračnu i svijetlu ostavu u kojoj je uredno spremljena sva posteljina, kuferi, kućanski tekstil... pa čak i sušilo za rublje.

Klizna stijena prema niši, u kojoj je smještena perilica i mala smočnica, Ivičino je rješenje ulaska u toalet za goste u prizemlju, kupaonicu na galeriji te – san svake žene – walk in garderobu. Svaki, baš svaki pedalj stana iskorišten je do krajnjih granica i podređen minimalizmu i funkcionalnosti.

– Uz glazbu, uređenje interijera moj je glavni angažman pa sam se, eto, ispucao da taj svoj, nazovimo momački stan, uredim baš za dušu. Majstori s kojim sam surađivao srećom govore istim jezikom pa su moje ideje uspješno proveli u praksu.

A Martin Bujić gotovo se preselio k meni koliko se bavio knaufom i svim ostalim što smo izvodili. S obzirom na to da nitko nije htio kupiti to derutno potkrovlje, cijena je bila povoljna pa, unatoč kompletnom uređenju, a počeli smo od fasade i izolacije do preslagivanja krova, ovo je nedvojbeno najjeftiniji stan u gradu jer me kvadrat, a ima ih oko 200-tinjak, nije došao više od tisuću eura – odaje nam ponosni vlasnik. Na Propadalovoj “pozornici života” glavnina teatra događa se čim s vrata kročite u blagovaonicu ili zasjednete na jedan od stolaca uz kuhinjski otok, gdje će domaćin pripremiti neke od svojih specijaliteta i točiti iz boce crnog vina.

Čak i u minimalizmu kuhinje, koja je rađena po mjeri, u neutralnim tonovima nemoguće je ne primijetiti kameni sudoper, “pilo” staro više od stotinu godina koje je Ivica dovukao iz Konavala. Doživjelo je ono posvemašnju rekonstrukciju, pjeskareno je, uređeno pa ne začuđuje što uz njega savršeno odgovara ultramoderna slavina i frižider koji je namijenjen ugradnji... Iako se na prvi pogled čini da u stanu, koji hrani svjetlost s čak desetak prozora prekrivenih rolo sjenilima napravljenim od ostataka jedne scenografije, nema boja – iznenadili smo se. Kuhinja i blagovaonica su crne, sive, bijele i bež boje, podno stepenica koje vode na galeriju samostojeća je kaljeva peć iz građanskih austrougarskih vila u Puli u svijetloplavoj i bijeloj boji, a prelaz do dnevne sobe Ivica je pretvorio u ormar u koji je ponosno složio svoje nagrade. Monokromnost je tu razbijena zelenom stolicom, koja je nekad bila dijelom zubarske ordinacije.

– Malo mi je neugodno hvaliti se svojim plaketama, statuama i svime pa sam ih zatvorio iza ove crne staklene stijene, a unutra sam ugradio svjetlo da se, eto, malo nazru – objašnjava Propadalo. Dodaje da je i svjetlo u stanu prilagođeno baš kao na pozornici jer je u nosive čelične grede u blijedozelenoj, gotovo tirkiznoj boji ugradio LED diode koje mijenjaju dojam stana u bojama od ledenoplave do ružičaste i žute.

Kreativni nered uz staru opeku

Dnevno-radnu sobu Ivica je nazvao “Doručak na travi” te na zeleni sag postavio stol izrađen od iverala s fotootiskom trave. Ondje je i kamin koji je knaufom zatvoren u valovit oblik, a na počasnom mjestu tri omiljene gitare.

– U radnom dijelu sobe ostavio sam ovaj zid od opeke, no preparirao sam ga i to je dio mog kreativnog nereda koji, za razliku od ostatka stana, nikako ne uspijevam pospremiti – smješka se dizajner pokazjući nam komodu koju je napravio od kutija za prenošenje instrumenata ojačavši je okovima i kotačima. – Nekoliko godina nakon što sam je napravio Diesel je izbacio liniju takvog namještaja – kaže dizajner te dodaje da je svake nedjelje “dežuran” na Britancu, gdje je kupio većinu stvari za stan.

NE PROPUSTITE: FOTO Pogledajte kako izgleda open space u centru Zagreba

FOTO Potkrovlje u centru Zagreba koje oduzima dah

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije