Dom umjetnosti

FOTO Zavirite u dom umjetnosti i druženja na Gornjem gradu

FOTO Zavirite u dom umjetnosti i druženja na Gornjem gradu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
11.04.2013.
u 08:23

Tri etaže gornjogradske prizemnice čine jedinstveni prostor.

Prizemnica u Visokoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu, skrivena iza velikih drvenih vrata, građena je u nekim davnim godinama kao pomoćni dvorišni objekt susjedne višekatnice, svojedobno je u njoj bio smješten jedan od arhitektonskih ureda, a već nekoliko godina tu je galerija Nest, atelje i mjesto druženja zaljubljenika u likovnu umjetnost.

Maja Kordić, arhitektica, galeristica i slikarica

Novi život kući udahnula je Maja Kordić, arhitektica, galeristica i slikarica, krećući uz pomoć supruga Borisa u temeljitu obnovu. Uz klasične građevinske radove, obnovljene su sve instalacije i krov, uvedeno centralno grijanje, promijenjena stolarija, ugrađeni krovni prozori, uređen sanitarni prostor, ali konstrukcija je ostala ista – grede u potkrovlju su vidljive, ostala su stara drvena gazišta stuba, a zidovi su i danas zakošeni...

Drvene grede u potkrovlju poslužile su i kao čvrsti i idealni nosači za dio posuđa i potrepština

– Sve to prostoru daje šarm, a te male nesavršenosti nekog bivšega graditelja hommage su nekim prošlim vremenima i nismo ih išli ispravljati. Očuvano je sve ono što se moglo kako bi kuća izgledala što izvornije – kazuje Maja Kordić otkrivajući kako joj je osnovna ideja uređenja bila kroz sve tri etaže dobiti jedinstveni prostor koji, po potrebi, može imati i malo svoje intimnosti.

U cijelom prostoru postavljen je industrijski pod. Različite nijanse drva s poda pojavljuju se i na kuhinjskim elementima. U prostoru su i dvije kuhinje, jedna s klasičnom namjenom, a druga kao radna kuhinja u kojoj se čuvaju različiti slikarski materijali i alati.

Cijeli je prostor bogato osvijetljen reflektorima koji daju toplu rasvjetu. U prostoru su se našli i komadi kupljeni na sajmu antikviteta na Britancu, poput stare škrinje i vrata koji danas imaju sasvim novu funkciju – njihova zajednička instalacija čini klupski stolić između dva dvosjeda.

Interijer je prepun umjetnina. Posebno su zanimljive zaigrana viseća skulptura i drveni reljefi Petra Dolića, skulpture iz ciklusa Čuvari dodira Božice Matasić, stari kofer s kaširanim trakama Duje Jurića ili jastučići kostimografkinje Zdravke Ivandije. Tu su svoje mjesto našla i velika i mala platna same vlasnice te plakati različitih izložbi koje Maja priređuje u prizemlju kuće.

Njezina galerija Nest ove godine otvorila je ponovo vrata, i to novim ciklusom slika Fragmenti života Tatjane Politeo. Ime galerije nastalo je od prvih slova Majine djece – Noe, Eve, Stele i Timona, a asocijacija na gnijezdo želja je da se u njezinu ateljeu svi osjećaju ugodno, šireći puno dobre energije.

Kuća ima i malo dvorište koje zajednički održavaju i Maja i stanari susjedne višekatnice – svaki od njih unio je u gornjogradsku tišinu neki zanimljiv detalj i sačuvao dio autohtonosti gornjogradskih dvorišta.

NE PROPUSTITE: Tražite utočište od stresa? Savjetujemo kako urediti prostor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije