Adaptacija

FOTO Pogledajte nesvakidašnju modernu 
klijet u Svetoj Nedelji

FOTO Pogledajte nesvakidašnju modernu 
klijet u Svetoj Nedelji
Foto: Dom i vrt
1/5
02.04.2013.
u 00:05

Od kuće za odmor do vikendice u kojoj se može živjeti

Imati klijet za odmor, druženje i bijeg iz gradske vreve, želja je mnogih.
Pogotovo kada je riječ o modernoj klijeti koja privlači poglede znatiželjnika kakva je ova obitelji Pavičić u Svetoj Nedelji koju je adaptirao arhitekt Toni Bešlić.
Ova tradicijska građevina tako je postala potpuno drukčija od svoje prvotne izvedbe, a samim time prilagođena je i za život, a ne samo za povremeni odmor te uživanje u prirodi.
Aluminijska stolarija
– Klijet se gradi (do sada se gradila) prema ustaljenoj prostornoj i oblikovnoj shemi (dvostrešni krov, jedna ili dvije prostorije s podrumom ili bez njega). Gotovo je izvan pozornosti arhitekata i struke (bila je do sada) pa ostavlja (ostavljala je) često dojam nedovršenosti i privremenosti, ali i nedorečenosti i nepreciznosti.

PRVOTNI IZGLED - Stara klijet nije potpuno srušena, već dograđena
S druge pak strane pretjerano akcentuiranje i predizajniranje njezine pojavnosti dovelo bi klijet u suprotnu krajnju točku koja bi iskrivila njezinu izvornu ideju i temeljni smisao – objašnjava arhitekt Toni Bešlić i dodaje:
– Obitelj Pavičić nije željela u potpunosti srušiti staru klijet pa je uklonjeno samo potkrovlje, a prizemlje očuvano i uklopljeno u novogradnju.
Cijeli projekt adaptacije suprotstavlja se besmislenom šarenilu oblika i materijala u okolišu, kaže arhitekt, a poseban naglasak postiže se crvenom fasadom. Upravo fasada daje drukčiji i moderniji štih cijelom objektu koji u odnosu na svoje prvotno izdanje nije prepoznatljiv.

Klijet nije koncipirana samo za kratkotrajni boravak i uživanje u prirodi nego omogućuje dulji boravak i ljeti i zimi
– U prizemlju ulične fasade nalaze se uski tradicijski prozori, dok je na katu francuski prozor znak modernosti. Pokrovni lim, žbukana fasada i aluminijska stolarija u istoj zagasito crvenoj boji kao da je kanta iste boje izlivena preko cijele kuće – stvaraju komplementarni kontrast prema okolnome zelenilu – kaže Toni Bešlić.
Dva dijela kuće
Iz cijele rekonstrukcije vidi se jasna razlika između dijela kuće koji služi za stanovanje i dijela koji je određen za rad i ostale aktivnosti u vrtu.

U prizemlju stambenoga dijela nalazi se dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, izba i zahod, a na katu dvije sobe i kupaonica
– Nadstrešnica je dizajnirana kao mali ulazni paviljon, kao simbol kuće, pranastambe, kolibe i šatora. Osim toga, ona je simbol i pribježišta i zaklona, što je također jedna od ideja klijeti – zaključuje arhitekt Toni Bešlić koji je tradicionalnoj klijeti uspio udahnuti novi život, učiniti je privlačnom, drukčijom i posebnom.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u Tonkinu kuću – u njoj svaka soba ima svoje ime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije