Gnijezdo i špilja

FOTO Ovo je najljepša hrvatska kuća. Zavirite!

FOTO Ovo je najljepša hrvatska kuća. Zavirite!
Foto: Dom i vrt
1/7
03.01.2013.
u 16:06

Udruženje arhitekata proglasilo rad Idisa Turata najboljim u 2012.

Idis Turato sa svojom "Nest and Cave House" dobio je godišnju nagradu "Drago Galić", koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2012. Nagrađena kuća sagrađena je na opatiskoj rivijeri u Voloskom, na parceli od 1771 kvadrata, s tlocrtnom površinom od 393,5 četvornih metara.

"Spoj dvaju snažno naglašenih oblikovnih i funkcionalnih arhitektonskih elemenata – ekstrovertiranog ("Nest", kao gnijezdo) dijela kuće s introvertiranim ("Cave", kao špilja) – ostvaren je na iznimnoj funkcionalnoj, inženjerskoj, prije svega konstruktorskoj, ali i skulpturalnoj razini", piše u obrazloženju nagrađenog Turatova rada.

Originalan, funkcionalan, inovativan i iznimno hrabar projektantski stav, uklopljen je u snažnu ekspresivnu gestu kojom je ne samo promijenjena vanjska vizura kraja već i trajna percepcija obiteljske kuće na Liburniji, pojašnjavaju u UHA-u.

"U nizu razgovora, skica i dijagrama, te nakon intenzivnog upoznavanja i istraživanja odlučeno je da kuća mora spojiti u arhitekturi rijetko spojene elemente. Osjećaj zaštite i introvertiranost špilje i toplinu sigurnosti doma te osjećaj lebdenja, boravka u ptičjem gnijezdu na vrhu stabla s pogledom na horizont i okolinu.

Sjetili smo se Titove špilje na Visu i njezine karizmatičnosti, te Pierre Koenigove Case Study (Stahl) House 22 u Los Angelesu iz 50-ih godina za koju Kenneth Frampton kaže da ima terapeutski efekt na stanovnike i posjetitelje", napisala je u tekstu "Kuća na rubu" mlada arhitektica Iva Marčetić.

Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stijenama, te se malim otvorima i pukotinama otvara na okoliš kuće i vrt. Ispod konzole koja štiti od sunca i kiše stvoren je dnevni boravak kuće. Omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor i samovanje na otvorenom. Ispod gnijezda, a ispred špilje centar je kuće i sjecište pravaca i silnica prostornog konteksta.

– Kuća je sklopljena od dva rudimentarna "gotova elementa". Ukopane betonske kutije i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji, te s konzolom od 17 metara čini zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja – kaže Iva Marčetić.

Kuća u Voloskom se postupno i višeslojno otkriva te definira razna mjesta i prostorne osjećaje. Konzola od 17 metara čini zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja

Gnijezdo i kuća
Titove špilje na Visu a podsjeća i na Pierre Koenigovu Case Study House 22 u LA-u iz 50-ih godina za koju se kaže da ima terapeutski učinak na stanovnike i goste

Ovim jednostavnim ali odlučnim spojem i okretom stvorena je kuća koja se sa jedne strane zatvara, a s druge strane otvara prema različitim pogledima i vizurama

Idis Turato projektirao je kuću koja je sklopljena od dva rudimentarna "gotova elementa". Ukopane betonske kutije i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije